Τα καρύδια μειώνουν τη χοληστερίνη

Τα καρύδια φαίνεται να μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διασπά το λίπος, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης, η οποία όταν βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα, είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιθρομβοτικές ιδιότητες και ρυθμίζουν και την καρδιακή λειτουργία.

Στη συγκεκριμένη μελέτη πήραν μέρος 5 άνδρες και 13 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, όλοι με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και μέση ηλικία τα 60 έτη. Για μία χρονική περίοδο 12 μηνών ακολούθησαν διαδοχικά 4 είδη δίαιτας.

Αρχικά δίαιτα βασισμένη στις δικές τους διατροφικές συνήθειες, στη συνέχεια την ίδια δίαιτα με καρύδια, μετά μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και τέλος δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και καρύδια.

Συγκριτικά, με τις υπόλοιπες δίαιτες, αυτή με την προσθήκη καρυδιών μείωσε κατά πολύ τα επίπεδα της χοληστερίνης αλλά κυρίως τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας -LDL-).

Και ενώ τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή λιπιδίων, κανείς από τα άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη δεν αύξησε το σωματικό του βάρος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση