αποκολληση πλακουντα | ειλεος απο ξενα σωματα | νόσος crohn | εγχειρηση ανοικτό κάταγμα επιγονατιδας

Αυξημένες τρανσαμινάσες. Τι μπορεί να σημαίνουν;

Στην περίπτωσή μας συζητάμε την κατάσταση, κατά την οποία οι τρανσαμινάσες αυξάνουν περίπου στο διπλάσιο, από 40 δηλαδή φτάνουν στο 60, ή στο 80 ή κάποια σχετική τιμή.

Μπορεί να συμβεί κάνοντας ένα γενικό check-up, να μάθουμε από το γιατρό μας οτι οι τρανσαμινάσες παρουσιάζουν κάποια ελαφρά αύξηση. Το εύρημα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης με περισσότερες εξετάσεις.

Οι τρανσαμινάσες είναι ένζυμα που βρίσκονται κατά μείζονα λόγο μέσα στα κύτταρα του ήπατος (στο συκώτι δηλαδή). Οταν το ήπαρ παρουσιάζει ένα οξύ νόσημα, όπως για παράδειγμα ηπατίτιδα, τότε αυξάνει η τιμή των τρανσαμινασών στο αίμα. Με φυσιολογικές τιμές γύρω στο 40 οι τιμές των τρανσαμινασών μπορεί να φτάσουν ακόμα και 2000 χιλιάδες ή και περισσότερο, για να επανέλθουν στο κανονικό μετά την αποθεραπεία.

Στην περίπτωσή μας όμως συζητάμε μια άλλη κατάσταση, κατά την οποία οι τρανσαμινάσες αυξάνουν περίπου στο διπλάσιο, από 40 δηλαδή φτάνουν στο 60, ή στο 80 ή κάποια σχετική τιμή. Σε αυτή την περίπτωση, τα κυριώτερα αίτια είναι:

  • βλαπτική επίδραση στο συκώτι ενός φαρμάκου που παίρνουμε χρόνια
  • παλιά νόσηση από κάποιας μορφής ηπατίτιδα
  • σημάδι βλάβης στο ήπαρ από κατάχρηση αλκοόλ
  • αποτέλεσμα της παχυσαρκίας και πιθανής αύξησης χοληστερίνης και λιπιδίων, που προκαλούν αυτό που λέμε λιπώδη διήθηση του ήπατος (κατάσταση που είναι αρκετά συχνή).

Σε όλες τις περιπτώσεις ο γιατρός θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.