Εκλαμψια | αναφορα θυρεοει

Μεταστίνη, μια ουσία που καταστέλλει τη μετάσταση


Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση επιστημόνων στην Ιαπωνία, ένα γονίδιο με το όνομα KiSS-1 παίζει κατασταλτικό ρόλο στη διαδικασία της μετάστασης σε μελανώματα και σε διάφορα άλλα είδη ανθρώπινων καρκινωμάτων. Το πρωτεϊνικό προϊόν του συγκεκριμένου γονιδίου περιέχει μια περιοχή από 54 αμινοξυκά κατάλοιπα που εμφανίζει συγγένεια αλληλεπίδρασης με τον υποδοχέα που συνδέεται με G-πρωτεΐνες και ονομάζεται hOT7T175. Η αλληλεπίδραση αυτή που χημικά ερμηνεύεται ως σύνδεση των δύο μορίων μεταξύ τους μέσω ορισμένων τύπων χημικών δεσμών, έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μιας σειράς χημικών γεγονότων που καταλήγουν στην καταστολή της δυνατότητας μετάστασης των καρκινικών κυττάρων.

Αξίζει να τονιστεί πως η βασική και θανατηφόρος ιδιότητα των καρκινικών κυττάρων, είναι η μετάσταση σε άλλα σημεία του οργανισμού με ορμητήριο τον αρχικό πυρήνα καρκινογένεσης και μεταφορικό μέσο την κυκλοφορία.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη απομονώθηκε από ανθρώπινο πλακούντα συνδεδεμένη με τον παραπάνω υποδοχέα και ονομάστηκε μεταστίνη (metastin). Το μόριο αυτό βρέθηκε ότι παρεμποδίζει in vitro το χημειοτακτισμό, δηλαδή τη μετακίνηση των κυττάρων προς συγκεκριμένο χημικό ερέθισμα, σε κύτταρα που έχουν μετασχηματιστεί ώστε να εκφράζουν τον υποδοχέα hOT7T175.

Επιπλέον καταδείχθηκε ότι εμποδίζει in vivo τη μετάσταση των μελανωμάτων στον πνεύμονα. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ικανά να προτείνουν ένα πιθανό τρόπο μοριακής δράσης της μεταστίνης, καθώς και να αποτελέσουν βάση ανάπτυξης νέων θεραπευτικών σχημάτων.

Η χρήση του υποδοχέα hOT7T175 , που ανήκει στην οικογένεια των ορφανών υποδοχέων, ήταν καθοριστική στην προσέγγιση των αποτελεσμάτων. Με τον όρο ορφανό υποδοχέα περιγράφεται οποιοσδήποτε υποδοχέας του οποίου είναι γνωστή η ύπαρξη αλλά παραμένει άγνωστο το μόριο ή η γκάμα μορίων που συνδεόμενα μαζί του των ενεργοποιούν.

Γενικότερα ως υποδοχείς θεωρούνται τα μόρια ή τα μοριακά συμπλέγματα που ενεργοποιούνται από διάφορα χημικά σήματα και μεταδίδουν ένα συγκεκριμένο κατά περίπτωση χημικό σήμα στα μόρια που συνδέονται στη συνέχεια με αυτούς. Λειτουργούν δηλαδή σαν διακόπτες που όταν δεχθούν ένα μήνυμα , το μεταδίδουν ή ακόμα και το αναπαράγουν με τις αντίστοιχες κατά περίπτωση διαφοροποιήσεις.

Οι ορφανοί υποδοχείς αποτελούν σήμερα ένα πεδίο ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος καθώς χρησιμοποιούνται ως «δόλωμα» για να «ψαρέψει» ο ερευνητής νέα ή γνωστά μόρια που ενεργοποιούν τον παραπάνω υποδοχέα, όπως στην περίπτωση της μεταστίνης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.