κρυοσφαιρινες | εγχειρηση σκωληκοειδιτη | πυωδη αμυγδαλιτιδα | ενχειρηση μετακαρπιου μικρου δακτυλου

Καρκινογόνος ουσία σε ψωμί, τσιπς και πατάτες τηγανητέςΤροφές που βρίσκονται στο καθημερινό διαιτολόγιο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όπως το ψωμί, οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια αλλά και τα μπισκότα περιέχουν υψηλά επίπεδα ακρυλαμίδης μίας χημικής ένωσης η οποία βρίσκεται στη λίστα των πιθανών καρκινογόνων ουσιών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας Σουηδών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από τον Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων της χώρας. Σύμφωνα με την έρευνα, η ακρυλαμίδη παράγεται κατά τη θερμική επεξεργασία (τηγάνισμα ή ψήσιμο) τροφών με άμυλο και είναι πιθανόν να συσχετίζεται με αρκετούς θανάτους, κάθε χρόνο, στη Σουηδία. Μάλιστα οι επιστήμονες έκριναν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους, ειναι τόσο σημαντικά, που τα έφεραν στη δημοσιότητα σε ειδική συνέντευξη τύπου, πριν ακόμα δημοσιευθούν επίσημα σε επιστημονικό έντυπο. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η ακρυλαμίδη δημιουργείται σε τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ρύζι και άλλα δημητριακά όταν υποστούν θερμική επεξεργασία.

Οπως επισήμανε ο διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων της Σουηδίας Leif Busk, η ανακάλυψη ότι η ακρυλαμίδη δημιουργείται κατά τη θερμική επεξεργασία τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα, αποτελεί νέα γνώση, ενώ δήλωσε ότι στην 30ετή καριέρα του στον τομέα αυτό δεν έχει συναντήσει κάτι παρόμοιο.

Από τα αποτελέσματα των ερευνών προκύπτει ότι ένα κλασσικό σακουλάκι πατατάκια μπορεί να περιέχει 500 φορές περισσότερη ακρυλαμίδη από τα ανώτατα επίπεδα που επιτρέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στο πόσιμο νερό.

Οι τηγανητές πατάτες που πωλούνται στις Αμερικανικές αλυσίδες fast-food της Σουηδίας βρέθηκαν ότι περιέχουν 100 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση από αυτό το ανώτατο όριο (στο πόσιμο νερό), το οποίο είναι 1 μικρογραμμάριο ανά λίτρο.

Η ακρυλαμίδη κατατάσσεται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας (US Environmental Protection Agency) ως πιθανό καρκινογόνο μέτριου κινδύνου για τον άνθρωπο και πρόκειται για άχρωμη στερεή ουσία με κρυσταλλική μορφή.

Η ποσότητα ακρυλαμίδης που παράγεται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 100.000 τόνων και χρησιμοποιείται κυρίως στην επεξεργασία λυμάτων και νερού, πόσιμου και μη, καθώς χάρτου και χαρτοπολτού.

Η κατανάλωση νερού μολυσμένου με ακρυλαμίδη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς πειράματα έχουν δείξει νευροτοξικές δράσεις της ακρυλαμίδης.

Αλλες χρήσεις της ακρυλαμίδης είναι σαν πρόσθετο σε καλλυντικά όπως κρέμες σώματος και σαμπουάν με τη μορφή πολυακρυλαμιδικού ζελ.

Η κατανάλωση ακρυλαμίδης, μπορεί να προκαλέσει γονιδιακές μεταλλάξεις και σε πειράματα που έχουν γίνει σε πειραματόζωα έχει βρεθεί ότι προκαλεί καλοήθεις αλλά και κακοήθεις όγκους στο στομάχι. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι προκαλεί ζημιές τόσο στο κεντρικό όσο και στο περιφερικό νευρικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Busk, είναι πιθανόν, τα νέα αυτά στοιχεία που προκύπτουν για την παραγωγή ακρυλαμίδης κατά τη θερμική επεξεργασία τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, να εξηγούν μερικές περιπτώσεις καρκίνων που οφείλονται στη διατροφή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.