C75: Μία ουσία που κόβει την όρεξη

C75: Μία ουσία που κόβει την όρεξηΝέα στοιχεία για τη δράση μίας ουσίας με την ονομασία C75, η οποία έχει την ιδιότητα να περιορίζει τη διάθεση για φαγητό, κατόρθωσαν να ανακαλύψουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Hopkins στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, γεγονός που ίσως οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας. Η ουσία αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναστέλλει την δράση ενός ενζύμου με την ονομασία συνθετάση των λιπαρών οξέων. Αυτό έχει σαν συνέπεια να περιορίζεται η δράση δύο νευροδιαβιβαστών (AgRP και NPY), που παράγονται στον υποθάλαμο, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το αίσθημα πείνας που νοιώθουμε όταν είμαστε νηστικοί. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η χορήγηση του C75 έχει σαν αποτέλεσμα να μην αναστέλλεται η έκκριση δύο άλλων νευροδιαβιβαστών (CART και POMC), οι οποίοι περιορίζουν την διάθεση για φαγητό.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, παχύσαρκα και κανονικά, στα οποία η χρήση του C75 είχε σαν αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο και να χάσουν βάρος.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η δράση των νευροδιαβιβαστών που αυξάνουν και μειώνουν την όρεξη δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως και τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα.

Σα φυσιολογικά ποντίκια, μετά από λίγες μέρες η χορήγηση του C75 δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, καθώς ξανάρχισαν να τρώνε όπως και πρώτα. Στα παχύσαρκα ποντίκια δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο, αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα συνέβαινε όταν αποκτούσαν το φυσιολογικό τους βάρος.

Οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, θεωρούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην πλήρη διαλεύκανση του μηχανισμού δράσης της φαρμακευτικής αυτής ουσίας, αν και θα χρειαστούν να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση