καταγμα βραχιονιου ποιο νευρο κινδυνευει | χαμηλος κορεσμος | πόσες θερμίδες σε κιλά | ρευματοειδης πυρετος

C75: Μία ουσία που κόβει την όρεξηΝέα στοιχεία για τη δράση μίας ουσίας με την ονομασία C75, η οποία έχει την ιδιότητα να περιορίζει τη διάθεση για φαγητό, κατόρθωσαν να ανακαλύψουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Hopkins στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, γεγονός που ίσως οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας. Η ουσία αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναστέλλει την δράση ενός ενζύμου με την ονομασία συνθετάση των λιπαρών οξέων. Αυτό έχει σαν συνέπεια να περιορίζεται η δράση δύο νευροδιαβιβαστών (AgRP και NPY), που παράγονται στον υποθάλαμο, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το αίσθημα πείνας που νοιώθουμε όταν είμαστε νηστικοί. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η χορήγηση του C75 έχει σαν αποτέλεσμα να μην αναστέλλεται η έκκριση δύο άλλων νευροδιαβιβαστών (CART και POMC), οι οποίοι περιορίζουν την διάθεση για φαγητό.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, παχύσαρκα και κανονικά, στα οποία η χρήση του C75 είχε σαν αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο και να χάσουν βάρος.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η δράση των νευροδιαβιβαστών που αυξάνουν και μειώνουν την όρεξη δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως και τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα.

Σα φυσιολογικά ποντίκια, μετά από λίγες μέρες η χορήγηση του C75 δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, καθώς ξανάρχισαν να τρώνε όπως και πρώτα. Στα παχύσαρκα ποντίκια δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο, αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα συνέβαινε όταν αποκτούσαν το φυσιολογικό τους βάρος.

Οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, θεωρούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην πλήρη διαλεύκανση του μηχανισμού δράσης της φαρμακευτικής αυτής ουσίας, αν και θα χρειαστούν να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.