τα οργανα του ανθρωπινου σωματοσ | ειλεός λεπτού εντέρου | ουρια | αντισωματα igg | κοπρανα που επιπλεουν

Νέα ουσία για την αντιμετώπιση της νεφρικής αναιμίαςΑισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τους νεφροπαθείς, καθώς νέοι ορίζοντες ανοίγονται στην αντιμετώπιση της νεφρικής αναιμίας μετά την ανακάλυψη φαρμακευτικής ουσίας, η οποία παραμένει περισσότερο χρόνο στο πλάσμα του αίματος δίνοντας τη δυνατότητα να μειωθούν οι ενέσιμες δόσεις χορήγησης.

Η σημαντική αυτή ανακοίνωση έγινε από Ολλανδό επιστήμονα κατά τη διάρκεια των εργασιών του 5ου Βαλκανικού Συνεδρίου Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα κύρια θέματα του οποίου ήταν η αναιμία και οι κίνδυνοι που απορρέουν για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η αναιμία, τονίστηκε, είναι προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, η οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Κύριο αίτιο εμφάνισης της αναιμίας στους ασθενείς αυτούς είναι η έλλειψη ενός ενζύμου, που ονομάζεται ερυθροποιητίνη. Το ένζυμο αυτό παράγεται στους νεφρούς και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ερυθρών κυττάρων στον οργανισμό, οι νεφροπαθείς όμως, λόγω της νεφρικής τους βλάβης, αδυνατούν να το παράγουν ενδογενώς.

Από τότε που η ερυθροποιητίνη αναγνωρίστηκε ως η ορμόνη που ρυθμίζει την ερυθροποίηση, έχει γίνει το επίκεντρο για την ανάπτυξη κατάλληλων θεραπευτικών επεμβάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της αναιμίας.

Η ανάπτυξη της ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ερυθροποιητίνης στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπήρξε επανάσταση για τη θεραπεία της αναιμίας στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καθώς περιόρισε σημαντικά τον αριθμό των μεταγγίσεων, που ήταν μέχρι τότε η θεραπεία εκλογής στην αντιμετώπιση της αναιμίας.

Τώρα μια καινοτόμος πρωτεΐνη, η δαρβεποετίνη άλφα, διεγείρει την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων με τον ίδιο μηχανισμό δράσης, όπως η ανθρώπινη ερυθροποιητίνη, τόνισε στην ομιλία του ο Ολλανδός νεφρολόγος Ronald Lorijn.

Η ουσία αυτή, πρόσθεσε, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να παραμένει περισσότερο χρόνο στο πλάσμα του αίματος δίνοντας τη δυνατότητα για λιγότερο συχνή χορήγηση. Η δαρβεποετίνη άλφα μπορεί να χορηγείται πλέον υποδόρια ή ενδοφλέβια, αντί τρεις, μόνο μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά κάθε δεύτερηε βδομάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αναιμία των νεφροπαθών. Οι ασθενείς αυτοί θα χρειάζονται λιγότερες ενέσεις, που σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία, μικρότερη πιθανότητα τοπικών αντιδράσεων και μείωση του κινδύνου έκθεσης σε μεταδοτικά νοσήματα λόγω χειρισμών.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.