περιαρθριτιδα | αρτηριακη πιεση ποτε ειναι χαμηλη | mantoux test | συμπτωματα ελλειψης νατριου

Θερμοκρασία σώματος


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι το μέτρο της θερμικής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του οργανισμού.

Πώς μετράμε τη θερμοκρασία του σώματος

Το θερμόμετρο είναι ίσως η πιο διαδεδομένη ιατρική συσκευή. Tο κλασσικό υδραργυρικό θερμόμετρο έχει καταργηθεί από το 2009, καθώς η χρήση του υδράργυρου κρίθηκε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και κυρίως για το περιβάλλον. Αν ακόμα το διαθέτετε, φροντίστε να το αντικαταστήστε. Μην πετάξετε το υδραργυρικό θερμόμετρο στα σκουπίδια, αλλά σε κάποιο σταθμό αποβλήτων του Δήμου σας ή του πλησιέστερου Νοσοκομείου (κατόπιν συνεννόησης).

Σήμερα διατίθενται ηλεκτρονικά θερμόμετρα. Ο χρόνος της θερμομέτρησης είναι συνήθως ένα λεπτό. Ωστόσο, ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η θερμομέτρηση γίνεται συνήθως από τη μασχάλη. Εναλλακτικά από το στόμα ή τον πρωκτό. Να σημειωθεί οτι η θερμομέτρηση από τον πρωκτό είναι η πλέον ακριβής, ωστόσο υπάρχουν πρακτικά προβλήματα για την εφαρμογή της.

Φυσιολογικές τιμές

Η φυσιολογική θερμοκρασία είναι 36,6 βαθμοί Κελσίου (με θερμομέτρηση στη μασχάλη, η οποία καλό είναι να προτιμάται για πρακτικούς λόγους). Μικρές αποκλίσεις μπορεί να παρατηρηθούν. Θερμομέτρηση από το στόμα ή τον πρωκτό δίνει ελαφρά μεγαλύτερες τιμές. Οι γυναίκες κατά την ωορρηξία έχουν αυξημένη θερμοκρασία κατά μισό περίπου βαθμό.

Η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι 37,3 βαθμούς Κελσίου παριστάνει αυτό που λέμε «δέκατα». Από κει και πάνω μιλάμε για πυρετό. Ο πυρετός είναι από τα συχνότερα συμπτώματα που κάνουν ένα άνθρωπο να ζητήσει ιατρική συμβουλή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.