Θερμοκρασία σώματος

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι το μέτρο της θερμικής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του οργανισμού.

Πώς μετράμε τη θερμοκρασία του σώματος

Το θερμόμετρο είναι ίσως η πιο διαδεδομένη ιατρική συσκευή. Tο κλασσικό υδραργυρικό θερμόμετρο έχει καταργηθεί από το 2009, καθώς η χρήση του υδράργυρου κρίθηκε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και κυρίως για το περιβάλλον. Αν ακόμα το διαθέτετε, φροντίστε να το αντικαταστήστε.

Μην πετάξετε το υδραργυρικό θερμόμετρο στα σκουπίδια, αλλά σε κάποιο σταθμό αποβλήτων του Δήμου σας ή του πλησιέστερου Νοσοκομείου (κατόπιν συνεννόησης).

Σήμερα διατίθενται ηλεκτρονικά θερμόμετρα. Ο χρόνος της θερμομέτρησης είναι συνήθως ένα λεπτό. Ωστόσο, ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Η θερμομέτρηση γίνεται συνήθως από τη μασχάλη. Εναλλακτικά από το στόμα ή τον πρωκτό. Να σημειωθεί ότι η δεύτερη μέθοδος είναι πλέον ακριβής, ωστόσο υπάρχουν πρακτικά προβλήματα για την εφαρμογή της.

Φυσιολογικές τιμές

Η φυσιολογική θερμοκρασία είναι 36,6 βαθμοί Κελσίου (με θερμομέτρηση στη μασχάλη, η οποία καλό είναι να προτιμάται για πρακτικούς λόγους).

Μικρές αποκλίσεις μπορεί να παρατηρηθούν. Θερμομέτρηση από τη μασχάλη δίνει ελαφρά μικρότερες τιμές σε σχέση με τις άλλες μεθόδους.

Οι γυναίκες κατά την ωορρηξία έχουν αυξημένη θερμοκρασία κατά μισό περίπου βαθμό.

Η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι 37,3 βαθμούς Κελσίου παριστάνει αυτό που λέμε «δέκατα». Από κει και πάνω μιλάμε για πυρετό.

Ο πυρετός είναι από τα συχνότερα συμπτώματα που κάνουν ένα άνθρωπο να ζητήσει ιατρική συμβουλή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση