Αφθώδης Πυρετός στην Ελλάδα

Αφθώδης Πυρετός στην ΕλλάδαΣτην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα αφθώδους πυρετού, τη χρονιά που διανύουμε. Ωστόσο είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την επιδημία αφθώδους πυρετού, που εμφανίστηκε στη Β Ελλάδα το 2000 και είχε ως αποτέλεσμα τη θανάτωση 5.330 βοοειδών, 3.500 αιγοπροβάτων και 450 χοίρων στους νομούς Έβρου και Ξάνθης. Οι αποζημιώσεις έφθασαν τότε τα 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές. Η προτελευταία επιδημία στη χώρα μας, το 1994, είχε ανάλογα αποτελέσματα.

Τα προβλήματα

Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι σοβαρό. Η μετακίνηση κοπαδιών από και προς χώρες γειτονικές, όπως είναι η Τουρκία ή η Βουλγαρία είναι καθεστώς στους συνοριακούς νομούς. Συχνά αυτή η μετακίνηση γίνεται χωρίς να ακολουθούνται κάποιοι σχολαστικοί υγειονομικοί κανόνες και χωρίς να καταγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία των κοπαδιών.

Εάν ληφθεί υπόψην, ότι στη γειτονική Τουρκία, ο αφθώδης θεωρείται μια συνηθισμένη νόσος της τηνοτροφίας, είναι εύκολο για κάποιον να αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου. Αυτό το διάστημα γίνονται συζητήσεις με την Τουρκία για μια στενότερη συνεργασία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης πολύ συχνά είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Ο λόγος είναι ότι μπορεί η Ελλάδα να εισάγει αιγοπρόβατα από τη Γερμανία, η οποία με τη σειρά της τα είχε εισάγαγει από τη Γαλλία, η οποία τα είχε εισάγαγει από τη Μεγ Βρετανία. Σε όλες αυτές τις μετακινήσεις γίνεται πολύ δύσκολη η πιστοποίηση της καταγωγής ενός κοπαδιού.

Το τρίτο πρόβλημα για τη χώρα μας είναι η μη ύπαρξη ικανοποιητικής και συστηματικής συνεργασίας ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και στις υπεύθυνες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας. Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στο επίπεδο των μη οργανωμένων ιδιωτών, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία και την ενημέρωση δύσκολη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα καταδικάστηκαν δύο κτηνοτρόφοι με μεγάλες ποινές και χρηματικά πρόστιμα γιατί προσπάθησαν να “μεταδόσουν” στα κοπάδια τους αφθώδη πυρετό. Στόχο είχαν τη σφαγή των ζώων για την είσπραξη των αποζημιώσεων της ΕΕ.

Η πρόσφατη επιδημία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, η Ελλάδα εισήγαγε από τη Μεγ Βρετανία τον Δεκέμβριο του 2000 δέκα χοιρομητέρες. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ελεγχεί πλήρως η πιθανότητα να έχουν εισαχθεί ζώα από τη Μεγ Βρετανία, δια μέσω τρίτων χωρών, οπότε και χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έλεγχος των πιστοποιητικών προέλευσής τους.

Οι αρμόδιοι υπουργοί Γ. Ανωμερίτης και υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη δημόσια υγεία από τον αφθώδη πυρετό, αναφέροντας “ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας έχουν μεγάλη εμπειρία στο θέμα καθώς εμφανίζονται συνεχή κρούσματα”.

Ο κ. Ανωμερίτης πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε από τα ζωοκομικά προϊόντα (π.χ. γάλα, τυρί κλπ) γιατί αυτά παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα, το οποίο είναι απόλυτα ελεγχόμενο και απηλλαγμένο της νόσου.

Ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Φ. Χατζημιχάλης επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ώστε να μην επεκταθεί ο αφθώδης πυρετός.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση