σπονδυλικα κυρτωματα | κλοπη απο εφηβο | μυξοιδημα θεραπεια

Ο καφές ξανά στο στόχαστρο των καρδιολόγωνΤα άτομα που πίνουν μερικά φλιτζάνια καφέ φίλτρου ημερησίως μπορεί να εκθέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νοσημάτων, όπως προέκυψε από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Καθημερινή κατανάλωση ενός λίτρου καφέ φίλτρου, επέφερε μέσα σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μία απότομη αύξηση, κατά 20% των επιπέδων της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι μία ουσία (αμινοξύ), που παράγεται όταν το σώμα μεταβολίζει πρωτεΐνες και θεωρείται ένας επικίνδυνος παράγοντας για καρδιακά νοσήματα. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι η σχέση ανάμεσα στον καφέ και στα καρδιακά νοσήματα εξακολουθεί να είναι κάπως ασαφής. Οπως δηλώνει ο Δρ. Rob Urgert του the Wageningen Centre for Food Sciences in the Netherlands και οι συνεργάτες του ‘Συμπεραίνουμε ότι πίνοντας μεγάλες ποσότητες καφέ αυξάνεται η ομοκυστεΐνη στο αίμα. Αλλά δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι αυτή η αύξηση συνεπάγεται και αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων’.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μεγάλη κατανάλωση άφιλτρου βραστού καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Για να εξακριβώσουν οι ερευνητές εάν και ο καφές φίλτρου έχει τις ίδιες συνέπειες, μέτρησαν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης σε μία ομάδα ανθρώπων ηλικίας από 18 έως 53 ετών, οι οποίοι έπιναν περίπου ένα λίτρο καφέ ημερησίως επί 4 εβδομάδες και σε μία ομάδα ανθρώπων που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Στη συνέχεια, ορισμένα άτομα από την ομάδα εκείνων που έπιναν καφέ, απείχαν από την κατανάλωσή του, ενώ ορισμένα άτομα της ομάδος που δεν έπιναν, άρχισαν να καταναλώνουν ένα λίτρο καφέ ημερησίως για διάστημα 4 εβδομάδων. Οι ερευνητές μέτρησαν κα πάλι τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα των ανθρώπων αυτών. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα επίπεδα ομοκυστείνης αυξήθηκαν και στα 26 άτομα, μετά την πάροδο των εβδομάδων κατά τις οποίες κατανάλωσαν καφέ. Ωστόσο οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι περισσότεροι άνρθωποι δεν πίνουν 10 με 15 φλιτσάνια καφέ ημερησίως, όπως έπιναν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα. Ο κ. Urgert και οι συνεργάτες του κατέληξαν ότι ‘Και οι δύο τύποι καφέ, τόσο ο άφιλτρος όσο και ο καφές φίλτρου, φαίνεται ότι περιέχουν έναν παράγοντα που αυξάνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο πλάσμα. Ο παράγοντας αυτός ενδεχομένως να βρίσκεται και σε άλλα στιγμιαία διαλύματα καφέ, όπως ο εσπρέσσο ή και άλλοι τύποι, αλλά τα πράγματα θα παραμένουν ρευστά, μέχρι να εντοπισθεί αυτός ο υπαίτιος παράγοντας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.