τι ειναι τα ακροαστικα | λοιμωξη λεπτου εντερου | τεστ μαντου | ειναι υποχρεωτικο το εμβολιο τησ φυματιωσησ

Οι παραδοσιακές συνταγές καθοδηγούν τη σύγχρονη διατροφή


Η μελέτη των παραδοσιακών τροφίμων στη χώρα μας, αποτελεί ένα από τα βασικά ερευνητικά προγράμματα της Μονάδας Διατροφής & Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων και πανεπιστημίων, μια σειρά από ερευνητικά έργα με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη των παραδοσιακών τροφίμων και συνταγών. Μεταξύ των κύριων στόχων της μελέτης είναι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην υγεία και η διαμόρφωση διαιτολογίων βασισμένων στην ελληνική παραδοσική διατροφή. Εμφαση έχει δοθεί επίσης, και στη μελέτη της λαογραφικής και ιστορικής ταυτότητας των τροφίμων, με στόχο την καταγραφή και διατήρηση των στοιχείων της Ελληνικής διατροφικής κληρονομιάς, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος NUNSY-STRIDE HELLAS 1, έχουν ήδη μελετηθεί τα κρητικά χορτοπιττάκια, το παστέλι, το τυρί Σίφνου και η ανάλατη μυζήθρα, ενώ μελετώνται 11 ακόμα παραδοσιακές συνταγές οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το τζατζίκι, τη μελιτζανοσαλάτα, την ταραμοσαλάτα, τα γλυκά του κουταλιού, καθώς επίσης και συνταγές που τείνουν να εκλείψουν, όπως το παραδοσιακό γιαούρτι και το επτάζυμο ψωμί. Η έρευνα αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διάδοση της Μεσογειακής διατροφής και της συμβολής της στην υγεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα ωφελήσει την εθνική οικονομία και θα συντελεσει στη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Επιπλέον η ανάπτυξη της 'Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής' που έχει γίνει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Harvard και έχει υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνέβαλε σημαντικά στην παραδοχή ότι η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.