Οι παραδοσιακές συνταγές καθοδηγούν τη σύγχρονη διατροφή

Οι παραδοσιακές συνταγές καθοδηγούν τη σύγχρονη διατροφήΗ μελέτη των παραδοσιακών τροφίμων στη χώρα μας, αποτελεί ένα από τα βασικά ερευνητικά προγράμματα της Μονάδας Διατροφής & Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων και πανεπιστημίων, μια σειρά από ερευνητικά έργα με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη των παραδοσιακών τροφίμων και συνταγών. Μεταξύ των κύριων στόχων της μελέτης είναι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην υγεία και η διαμόρφωση διαιτολογίων βασισμένων στην ελληνική παραδοσική διατροφή. Εμφαση έχει δοθεί επίσης, και στη μελέτη της λαογραφικής και ιστορικής ταυτότητας των τροφίμων, με στόχο την καταγραφή και διατήρηση των στοιχείων της Ελληνικής διατροφικής κληρονομιάς, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος NUNSY-STRIDE HELLAS 1, έχουν ήδη μελετηθεί τα κρητικά χορτοπιττάκια, το παστέλι, το τυρί Σίφνου και η ανάλατη μυζήθρα, ενώ μελετώνται 11 ακόμα παραδοσιακές συνταγές οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το τζατζίκι, τη μελιτζανοσαλάτα, την ταραμοσαλάτα, τα γλυκά του κουταλιού, καθώς επίσης και συνταγές που τείνουν να εκλείψουν, όπως το παραδοσιακό γιαούρτι και το επτάζυμο ψωμί. Η έρευνα αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διάδοση της Μεσογειακής διατροφής και της συμβολής της στην υγεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα ωφελήσει την εθνική οικονομία και θα συντελεσει στη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Επιπλέον η ανάπτυξη της ‘Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής’ που έχει γίνει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Harvard και έχει υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνέβαλε σημαντικά στην παραδοχή ότι η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση