λευκη βλεννα στα κοπρανα | λεμφωμα πληρης ιαση | timi Emvoliou skilou | χαπιΑ Ν ΠΑζετ

O σίδηρος ...σκουριάζει τα αγγείαΜπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των υψηλών συγκεντρώσεων σιδήρου στο αίμα και των καρδιοπαθειών, όπως ανακοίνωσαν Ιαπωνέζοι ερευνητές. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας από το Δρ. Hidehiro Matsuoka και την ομάδα του, από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Kurume της Ιαπωνίας . Τα στοιχεία που βρέθηκαν δείχνουν ότι ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει ‘οξειδωτικό στρες’ στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων. Η οξείδωση που προκαλείται είναι ίδια με αυτή που παραρτηρείται στο σίδηρο όταν σκουριάζει.

Οι ερευνητές χορήγησαν σίδηρο ενδοφλεβίως σε 10 υγιείς άνδρες και παρατήρησαν τα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων με υπέρηχους. Ο σίδηρος αύξησε τα επίπεδα της μολονδιαλδεϋδης, μιας χημικής ουσίας που αποτελεί δείκτη οξείδωσης και συσχετίζεται με την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας. Οταν χορηγήθηκε κάποιο φάρμακο προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, τα επίπεδα της μολονδιαλδεϋδης μειώθηκαν με αποτέλεσμα τα αγγεία να λειτουργούν καλύτερα.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η δίαιτα Δυτικού τύπου, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συσχετίζεται με τις καρδιοπάθειες όχι μόνο λογω της αυξημένης περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά οξέα αλλά και λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς της σε σίδηρο. Υπάρχουν και άλλες μελέτες οι οποίες έχουν συσχετίσει τις συγκεντρώσεις σιδήρου στο αίμα με το έμφραγμα και τις αγγειακές παθήσεις.

Οι άνδρες οι οποίοι δίνουν συχνά αίμα και οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, οι οποίες χάνουν αίμα τακτικά, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οσον αφορά τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στο χαμηλό κίνδυνο συμβάλλει και η προστατευτική δράση των οιστρογόνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας, είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει ότι ο σίδηρος βλάπτει τα αγγεία.
Μάλιστα έγινε αναφορά για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, που κάνουν αιμοκάθαρση, στους οποίους πολύ συχνά χορηγείται σίδηρος ενδοφλεβίως λόγω της αναιμίας που παρουσιάζουν. Ο Δρ. Matsuoka δήλωσε ότι είναι πιο ασφαλής η λήψη του σιδήρου από το στόμα και ότι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τον κίνδυνο που πιθανόν να διατρέχουν.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.