το στιγμα | τι ειναινηδιάταση της αριστερας κοιλίας ποιες οι επιπτώσεις και πως αντιμετοπιζονται

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν από νωρίς προβληματικά αγγείαΤο ένα τρίτο των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, ενώ και αν ακόμη αργότερα έχουν φυσιολογικό βάρος κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας περισσότερο από τους άλλους, φυσιολογικού βάρους, ενήλικες. Το συμπέρασμα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατη έρευνα από τη Γαλλία, η οποία συσχετίζει την παιδική παχυσαρκία με προβλήματα υγείας όπως η μείωση της ελαστικότητας των αρτηριών και αλλαγές στη φυσιολογική λειτουργία τους, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού The Lancet.

Η σημαντική αύξηση στην παιδική παχυσαρκία που παρουσιάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, τον τελευταίο καιρό, θα μπορούσε να σημαίνει έξαρση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ενήλικο πληθυσμό, όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Οι Γάλλοι επιστήμονες μελέτησαν 48 παχύσαρκα και 27 παιδιά φυσιολογικού βάρους. Με τη βοήθεια υπέρηχων εξέτασαν την κατάσταση στις αρτηρίες των παιδιών, ενώ έγινε ανάλυση της σύστασης του σώματος και μετρήθηκαν και τα επίπεδα της ινσουλίνης και των λιπιδίων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αρτηρίες στα παχύσαρκα παιδιά είχαν μειωμένη ελαστικότητα σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Παράλληλα η συγκέντρωση λιπώδους ιστού στην κοιλιακή χώρα σχετιζόταν με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Ο Δρ. Patrick Tounian, από το τμήμα παιδιατρικής γαστρεντερολογίας και διατροφής του νοσοκομείου Armand-Trousseau στο Παρίσι, τόνισε ότι η μεγάλη αύξηση στην παιδική παχυσαρκία, θα μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, εάν δε γίνει κάτι για τη μείωσή της.

Παράλληλα τονίστηκε ότι η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι εύκολη και είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα και να αποκτήσουν πιο καλές διατροφικές συνήθειες.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και στη χώρα μας, όπου σε έρευνα που έχει γίνει, φαίνεται ότι τέσσερα στα δέκα παιδιά κάτω των δέκα ετών, είναι παχύσαρκο, ποσοστό που είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ τέσσερα στα δέκα από τα παχύσαρκα παιδιά έχουν τουλάχιστον τον ένα γονιό τους παχύσαρκο, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία έχει και τους δύο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.