Τεστ κόπωσης ή θάλιο: ποιό είναι καλύτερο;

Τεστ κόπωσης ή θάλιο: ποιό είναι καλύτερο;Το τεστ κοπώσεως το έχουμε όλοι ακουστά. Αλλοι το φοβούνται, άλλοι δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ και σε άλλους έχει καταξιωθεί η χρήση του, σαν μιά απλή και αξιόπιστη διαγνωστική δοκιμασία ρουτίνας. Τα τελευταία χρόνια ήρθε να προστεθεί στη ζωή μας και τo σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με θάλιο, σαν εναλλακτική και πιό εξελιγμένη εξέταση για την διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Τί προσφέρει όμως παραπάνω το σπινθηρογράφημα;

Πως γίνεται το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με θάλιο

Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με θάλιο περιλαμβάνει ένα απλό τέστ κοπώσεως, με τη διαφορά οτι προς το τέλος της διαδικασίας γίνεται ενδοφλεβίως μιά ένεση που περιέχει σε διάλυμα ένα ραδιενεργό ισότοπο το θάλιο 201. Αυτό το ισότοπο έχει την ιδιότητα, μπαίνοντας στο αίμα μας, να κυκλοφορεί στο σώμα και να καθηλώνεται σχεδόν εκλεκτικά στον μύ της καρδιάς. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας μιά ειδική γ-camera καταγράφεται και χαρτογραφείται η κατανομή της «ραδιενέργειας» στην καρδιά, και μάλιστα με ένταση ανάλογη του ποσού του ισοτόπου που καθηλώνεται.

Πως γίνεται η διάγνωση

Αν κάποιο σημείο του καρδιακού μυός δεν αιματώνεται επαρκώς τότε εκεί δεν θα φτάσει το θάλιο και άρα στις εικόνες από τη γ-camera το σημείο αυτό θα ξεχωρίζει. Ετσι μπορούμε να ξεχωρίσουμε περιοχές νεκρωμένες απο προηγηθέν έμφραγμα του μυοκαρδίου που δεν απεικονίζονται καθόλου, σε αντίθεση με περιοχές που δεν αιματώνονται επαρκώς (ισχαιμικές), που απεικονίζονται αργά και βραδέως. Ακόμη μπορούμε να «δούμε» περιοχές που ισχαιμούν και δεν φαίνεται στο τέστ κοπώσεως (είναι γνωστό πως στο τέστ κοπώσεως συνήθως καταφαίνονται ισχαιμικές περιοχές λόγω στένωσης της αντίστοιχης στεφανιαίας αρτηρίας πάνω από 40-50%). Ακόμη οι εικόνες του θαλίου δεν επηρεάζονται απο συγκεκριμένες καταστάσεις (πχ. αποκλεισμός αριστερού σκέλους ) όπου το απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα και κατ’ επέκταση το τέστ κοπώσεως είναι μη διαγνωστικά.

Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με θάλιο σαν δυναμική εξέταση

Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με θάλιο μπορεί να προσλάβει και διαστάσεις δυναμικής εξέτασης με πάρα πολλές προοπτικές. Εάν παραδείγματος χάριν διενεργηθεί ένα σπινθηρογράφημα και φανούν περιοχές που ισχαιμούν, δηλαδή προσλαμβάνουν λίγο θάλιο, τότε λαμβάνοντας εικόνες με τη γ-camera ξανά δύο ημέρες μετά, τότε μπορεί να δούμε αυτές τις ισχαιμικές περιοχές να έχουν προσλάβει κανονική ποσότητα θαλίου, πράγμα που σημαίνει πως το συγκεκριμένο κομμάτι μυοκαρδίου δεν είναι νεκρωμένο και άρα έχει πιθανότητες διάσωσης, εάν γίνει επέμβαση επαναιμάτωσης (by-pass ή αγγειοπλαστική).

Αλλα θετικά στοιχεία

Αλλη μιά περίπτωση που το θάλιο λύνει διαγνωστικά προβλήματα είναι και οι ασθενείς που λόγω κάποιου ειδικού προβλήματος( πχ. αναπηρία των κάτω άκρων) δεν μπορούν να κάνουν τέστ κοπώσεως σε κυλιόμενο τάπητα. Τότε αναγκαστικά υποβάλλονται σε «φαρμακευτική κόπωση» δηλαδή χορήγηση ενός φαρμάκου που προκαλεί ταχυκαρδία, σαν ο άρρωστος να είχε περπατήσει ή τρέξει και στη συνέχεια γίνεται λήψη εικόνων με Θάλιο.

Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με θάλιο υπερτερεί σε διαγνωστική ευαισθησία με ποσοστό 92-94% σε σχέση με το 86-87% του απλού test κοπώσεως.

Μειονεκτήματα

Υπάρχουν βέβαια και μειονεκτήματα του σπινθηρογραφήματος με θάλιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το θάλιο δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα γιατί λόγω παχυσαρκίας ή μεγάλου μεγέθους μαστών στις γυναίκες, η απεικονιζόμενη ακτινοβολία απο το θάλιο του καρδιακού μυός απορροφάται απο το διάφραγμα ή τον μαστό και έτσι η αντίστοιχη περιοχή εμφανίζεται ως ψυχρή, δηλαδή ισχαιμική.

Παράλληλα ως εξέταση έχει τετραπλάσιο κόστος (αλλά και ακτινοβολία) γιά τον άρρωστο, γίνεται σε λιγότερα εργαστήρια και απαιτεί πολύπλοκο και ακριβό εξοπλισμό.

Συμπέρασμα

Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με θάλιο αποτελεί μιά σύγχρονη μέθοδο, μετεξέλιξη της απλής δοκιμασίας κόπωσης και με πλεονεκτήματα ως προς το τμήμα του πληθυσμού, που μπορεί να εφαρμοσθεί. Εξαρτάται επομένως απο τον ιατρικό κόσμο αν θα την εφαρμόσει σωστά, βάσει ενδείξεων – αντενδείξεων, για να αποδειχθεί η αξία της ή αν θα κάνει κατάχρηση αυτής, επιβαρύνοντας πολλαπλά τον άρρωστο και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση