Οι ψυχικές νόσοι δεν είναι στίγμα

Χαρακτηρισμοί όπως τρελός, σχιζοφρενής, psycho που δίδονται αβασάνιστα σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα πρέπει να πάψουν να υπάρχουν, διακηρύσσει το Βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιατρικής, το οποίο ξεκινά καμπάνια για την υπεράσπιση αυτών των ανθρώπων και την αποφυγή του στιγματισμού τους. Αφίσες με το σύνθημα ‘Σταμάτα, σκέψου, κατανόησε’ θα τοποθετούν σε 2000 σημεία του μετρό στο Λονδίνο, ενώ η διαφημιστική καμπάνια θα έχει τίτλο “Αλλάξτε τρόπο σκέψης: Αφορά την κάθε οικογένεια’.

Η παραπάνω καμπάνια αποτελεί τμήμα ενός πενταετούς προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην υιοθέτηση μιας νέας αντίληψης και συμπεριφοράς απέναντι στα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα. Για την καλύτερη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου, το RCP (Royal College of Psychiatrists) έχει δημιουργήσει επίσης ένα διαδικτυακό τόπο, ο οποίος μπορεί να παρέχει στους ενδιαφερόμενους κασέτες video και ενημερωτικά φυλλάδια, με τα οποία ο απλός πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για τις ψυχικές παθήσεις και τους μύθους που τις περιβάλλουν.

Διακεκριμένοι επιστήμονες στην Μ. Βρετανία επισημαίνουν πως στην τρίτη χιλιετία που διανύουμε, δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις και στιγματισμούς ανάμεσα στους ανθρώπους. Εξάλλου η εμφάνιση κάποια μορφής ψυχικής νόσου αποτελεί κοινό φαινόμενο και απασχολεί σχεδόν την κάθε οικογένεια.

Η καμπάνια στοχεύει στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, ενώ παράλληλα οι ειδικοί ελπίζουν πως θα βοηθήσει τους ασθενείς να αισθανθούν πιο άνετα στην κοινωνία που ζουν και να πιστέψουν πως μπορούν να στηριχτούν στους συνανθρώπους τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση