κηλιδα μεσα στο ματι | ατυπη πνευμονια | φτερουγισματα στην καρδια | ελκος λεπτου εντερου συμπτωματα

Είναι εφικτή η θεραπεία των αλλεργιών;


Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τσίμπημα μίας μέλισσας ή η γύρη των λουλουδιών είναι ικανά να σηματοδοτήσουν μία ξέφρενη πορεία αντιδράσεων μέσα στον οργανισμό, οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν με μία απλή ρινίτιδα ή σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσουν στο θάνατο. Η αλλεργία σε κάποιο αντιγόνο πρόκειται για μία λανθασμένη εκτίμηση του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί στην έκκριση αμινών, όπως της ισταμίνης και της σεροτονίνης, από τα ιστιοκύτταρα ή από τα βασεόφιλα λεμφοκύτταρα. Οι αμίνες αυτές βρίσκονται αποθηκευμένες σε ειδικά κοκκία και απελευθερώνονται έπειτα από δευτερογενή έκθεση στο ίδιο αλλεργιογόνο.

Στην περίπτωση της αλλεργίας δεν συμμετέχουν τα φυσιολογικά αντισώματα IgG αλλά τα αντισώματα IgE. Τα αντισώματα αυτά προσδένονται σε ειδικούς υποδοχείς των ιστιοκυττάρων, που ονομάζονται FcεR1.

Από τους υποδοχείς αυτούς ξεκινά το σηματοδοτικό μονοπάτι που καταλήγει στην “αποκοκκίωση” (έκκριση των αμινών) και στην παραγωγή κυτοκινών. Σε αυτό το σηματοδοτικό μονοπάτι συμμετέχουν πολλά μόρια, ανάμεσά τους η κινάση της 3-ΟΗ-φωφατίδυλοϊνοσιτόλης (PI(3)K) και η κομβική κινάση Akt. Αυτές οι δύο κινάσες βρέθηκε ότι ενεργοποιούνται από τη φωσφωρυλιωμένη μορφή μίας πρωτεΐνης, που ονομάζεται Gab2.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια που έφεραν απενεργοποιημένο το γονίδιο της πρωτεΐνης Gab2 (συνεπώς δεν παραγόταν), παρατηρήθηκε ότι είχαν μειωμένες (έως μηδαμινές) αντιδράσεις σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα (σε σύγκριση με φυσιολογικά ποντίκια) ή, με απλά λόγια, δεν εμφάνισαν αλλεργία.

Τα ποντίκια αυτά δεν παρουσίασαν ανωμαλίες κατά την ανάπτυξή τους ούτε παθολογική φυσιολογία, γεγονός που καταδεικνύει την εξειδίκευση της Gab2 για το συγκεκριμένο μονοπάτι.

Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να εξερευνήσουν περαιτέρω το ρόλο της πρωτεΐνης Gab2, καθώς ενεργοποιεί και άλλα μόρια πέρα από την PI(3)K, αλλά και να διαλευκάνουν το ρόλο των υπολοίπων μορίων που ανήκουν στην οικογένεια των πρωτεϊνών DOS/Gab.

Στόχος τους είναι η ανακάλυψη νέων στρατηγικών που θα οδηγούν στη μείωση των επιπέδων της Gab2, συμβάλλοντας στην οριστική θεραπεία των ατόμων από τις αλλεργίες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.