Εφαρμογή άλφα υδροξυοξέων

Άλλες ονομασίες

AHA, άλφα υδροξέα, οξέα φρούτων

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Τα άλφα υδροξέα αποτελούνται από συστατικά που τα βρίσκουμε στη φύση και τα οποία δρουν με έναν πολύ ειδικό τρόπο στο δέρμα μας. Η οικογένεια των άλφα υδροξέων περιλαμβάνει: Το λακτικό οξύ, το οποίο βρίσκουμε στο ξινόγαλο, το κιτρικό οξύ που υπάρχει στα όξινα φρούτα όπως πορτοκάλια, λεμόνια, κίτρα, γκρέιπ φρουτ, το μηλικό οξύ από τα μήλα, το τρυγικό οξύ από το σταφύλι,τ ο γλυκολικό οξύ που υπάρχει στα ζαχαροκάλαμα αλλά και στο σώμα μας. Το πιο διαδεδομένο καθώς και πιο αποτελεσματικό σε χρήση υδροξύ από τα παραπάνω είναι το γλυκολικό, λόγω του ότι έχει τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση και απορρόφησή του από το δέρμα μας. Το αμέσως αποτελεσματικότερο υδροξύ είναι το γαλακτικό, το οποίο επίσης έχει καλές δυνατότητες απορρόφησης και καλή απόδοση στο δέρμα, αλλά εξακολουθεί να προηγείται σε χρήση το γλυκολικό μια και εκτός από τους παραπάνω λόγους έχει υποβληθεί σε ευρεία ιατρική έρευνα, λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του στο δέρμα.

Ενδείξεις

Τα οξέα φρούτων χρησιμοποιούνται ευρέως σε περιποιήσεις για σημάδια ηλικίας, όπου παρατηρείται έντονη διόρθωση και ανακατασκευή στις ρυτίδες. Με τη χρήση οξέων οι λεπτές και επιφανειακές ρυτίδες ανταποκρίνονται άμεσα και ταχύτατα παρουσιάζοντας ανακατασκευή του δέρματος σε ποσοστό 100%, αλλά ακόμη και οι πιο βαθιές ρυτίδες εξαφανίζονται και μάλιστα στην πλειονότητα των περιπτώσεων με χρήση λιγότερο από δύο μήνες. Τα άλφα υδροξέα και κυρίως το γλυκολικό οξύ, έχουν προσθέσει νέες διαστάσεις και στο χημικό πήλινγκ. Ερευνα που διεξάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη περισσότερα από 150 που παρουσίαζαν προβλήματα με ρυτίδες, φακίδες, φωτογήρανση, απέδειξε ότι όλα τα άτομα που περιλαμβάνονταν είχαν εντυπωσιακά αισθητή βελτίωση μετά από θεραπεία με οξέα φρούτων. Μερικά από τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι προσφέρουν στο δέρμα άμεση φωτεινότητα και λάμψη που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μαλακώνουν την κεράτινη στιβάδα του δέρματος και έχουν την ικανότητα να διασπούν τη συνδεσμολογία των κερατινοκυττάρων. Αυτό κάνει εφικτή μια εις βάθος απολέπιση του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ικανότητα διείσδυσης των ενεργών συστατικών στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται θεαματικές αλλαγές κατά την χρησιμοποίησή τους. Τα οξέα φρούτων προάγουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του δέρματος, περιλαμβανομένου του κολλαγόνου που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι δράσης των οξέων, μια και το κολλαγόνο είναι εκείνο το συστατικό που δίνει στο δέρμα ζωντάνια, λάμψη, ελαστικότητα και το κάνει να φαίνεται νέο και σφριγηλό. Η εφαρμογή οξέων φρούτων χαρίζει επίσης απαλότητα, λείανση του δέρματος με ανώμαλη επιφάνεια, κυτταρική ανανέωση, εκπληκτική βελτίωση ακόμη και εξαφάνιση των δυσχρωμιών, επαναφορά της υδατικής ισορροπίας, καταπολέμηση και θεραπεία σε λιπαρά δέρματα με προβλήματα ακμής.

Αντενδείξεις

Η εφαρμογή οξέων φρούτων αντενδείκνυται σε πολύ ευαίσθητα και ξηρά δέρματα, σε δέρμα τραυματισμένο ή πληγωμένο από διάφορες αιτίες, σε σοβαρές ευρυαγγείες. Επίσης η χρήση οξέων φρούτων αντενδείκνυται τους καλοκαιρινούς μήνες όπου υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια.

Διενέργεια

Η μέθοδος διενεργείται με την απλή επάλειψη του προϊόντος στην επιθυμητή συγκέντρωση, σε καθαρό δέρμα. Το προϊόν μένει στο δέρμα τον επιτρεπόμενο χρόνο εφαρμογής και αφαιρείται με νερό ή συμπληρωματικά και με επιπλέον καταπραϋντικό προϊόν (λοσιόν εξουδετέρωσης). Στη συνέχεια μπορεί να γίνει εφαρμογή υδατικής – καταπραϋντικής αμπούλας και μάσκας. Η επιτρεπόμενη συγκέντρωση για χρήση από αισθητικούς είναι 30-35% και ο χρόνος που θα διαρκέσει η συνολική θεραπεία θα καθοριστεί από την εκάστοτε περίπτωση και τις ανάγκες της καθώς και από τον/την υπεύθυνη αισθητικό.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Κατά την εφαρμογή οξέων παρουσιάζεται ελαφρύ ή εντονότερο “τσούξιμο” (ανάλογα με τη συγκέντρωση του προϊόντος)και ερύθημα, τα οποία όμως είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά και υποχωρούν σταδιακά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση