συμπτωματα αποκολλησης στην εγκυμοσυνη | εμβόλιο ερυθράς και εγκυμοσύνη | νικηφορος κλημης γυναικολογος

Doping - Ψυχοκινητικά διεγερτικά φάρμακα

Έχουν προκληθεί αρκετοί θάνατοι αθλητών από χορήγηση τέτοιων ουσιών σε συνθήκες μέγιστης σωματικής δραστηριότητας.

Οι πιο γνωστές διεγερτικές ουσίες είναι οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη και η καφεϊνη. Τα διεγερτικά επιδρούν στο νευρικό σύστημα και αυξάνουν την προσοχή και την ετοιμότητα, προκαλούν αϋπνία και αναστέλλουν την εμφάνιση μυϊκής κόπωσης. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες βελτιώνουν τη σωματική και πνευματική απόδοση. Προκαλούν όμως και πολλές ανεπιθύμητες και επικίνδυνες παρενέργειες. Αυξάνουν την επιθετικότητα και το άγχος και μειώνουν την ορθή κρίση, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού τόσο του χρήστη όσο και του αντιπάλου του. Η αναστολή της κόπωσης, οδηγεί σε υπέρβαση των φυσικών ορίων αντοχής των αθλητών, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους.

Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες συμπαθομιμητικές αμίνες προξενούν άγχος, τρόμο, τρεμούλιασμα, πονοκέφαλο, κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας και καρδιακής ανακοπής. Οι αμφεταμίνες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, την καρδιακή συχνότητα, το μεταβολισμό και τα λιπαρά οξέα στο πλάσμα, προκαλούν μέτρια αγγειοδιαστολή στους βρόγχους και δυσλειτουργία του θερμορυθμιστικού συστήματος, που οδηγεί σε αφυδάτωση και αδυναμία αποβολής θερμότητας. Η μακροχρόνια χρήση τους προκαλεί τοξικές επιδράσεις στον οργανισμό και ψυχολογική εξάρτηση. Εχουν προκληθεί αρκετοί θάνατοι αθλητών από χορήγηση τέτοιων ουσιών σε συνθήκες μέγιστης σωματικής δραστηριότητας.

Η κοκαΐνη προκαλεί αίσθημα ευφορίας και γρηγορότερη αντίδραση των αντανακλαστικών. Είναι ως γνωστόν βαρύ ναρκωτικό το οποίο μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο. Παρόλα αυτά έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε επαγγελματικά αγωνίσματα όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Ηκαφεϊνη βελτιώνει την ικανότητα αντοχής, είτε αυξάνοντας τη διακίνηση λιπαρών οξέων ως καύσιμο παροχής ενέργειας, είτε επιδρώντας θετικά στη μυϊκή συστολή (αυξημένη ροή ασβεστίου στο σαρκόπλασμα του μυός). Περιέχεται στο τσάι, τον καφέ και την κόκα κόλα και θεωρείται doping, όταν ανιχνεύεται στα ούρα σε ποσότητες πάνω από 15mcg/ml. Για να ανιχνευθεί τόσο υψηλή ποσότητα, πρέπει να έχουν καταναλωθεί πάνω από οχτώ κούπες καφέ στη σειρά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.