Η ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ | διακοπη σιτισης απο το στομα | φρυγανιες θερμιδες

Κακώσεις υπέρχρησης


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για κακώσεις που οφείλονται συνήθως σε κάποιο μικροτραυματισμό, στον οποίο δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία, του οποίου όμως η μη ορθή θεραπεία οδηγεί στην επανάληψή του και τελικά σε χρόνια κάκωση υπέρχρησης. Οι κακώσεις υπέρχρησης αποτελούν πολύ συχνά αιτία διακοπής των δραστηριοτήτων πολλών αθλουμένων.

Αιτίες πρόκλησης.

1. Η λανθασμένη προπόνηση. Η υπερβολική επιβάρυνση και η μεγάλη διάρκεια της προπόνησης χωρίς επαρκή διαλείμματα ανάπαυσης, η επαναλαμβανόμενα λανθασμένη εκτέλεση της τεχνικής, η ανισότιμη κατανομή δύναμης στους μυς, αποτελούν τα συχνότερα προδιαθετικά αίτια εμφάνισης κακώσεων υπέρχρησης.

2. Οι μορφολογικές ανωμαλίες. Οι ανατομικές ανωμαλίες των κάτω άκρων, όπως για παράδειγμα ο υπερβολικός πρηνισμός ή η παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση τέτοιων τραυματισμών.

3. Οι διαταραχές στη λειτουργική συνεργασία μυών - τενόντων. Στη μικρή ηλικία υπάρχει μια αρμονική σχέση ανάμεσα στην ικανότητα ευκαμψίας και τη δύναμη. Με την αύξηση της ηλικίας αυτή η ισορροπία ανατρέπεται και ενώ η δύναμη αυξάνει μειώνεται η ευκαμψία. Όταν στην προπόνηση παραμελείται η καλλιέργεια της ευλυγισίας, διαταράσσεται περισσότερο η συνεργασία μυών-τενόντων, γεγονός που οδηγεί σε κακώσεις υπέρχρησης.

4. Η χρησιμοποίηση ακατάλληλων υποδημάτων.

5. Η κακή φυσική κατάσταση, η παχυσαρκία και τα διάφορα νοσήματα, προδιαθέτουν για κακώσεις υπέρχρησης.

6. Η αμηνόρροια που εμφανίζεται συχνά στις αθλήτριες λόγω χαμηλού ποσοστού σωματικού λίπους, ενοχοποιείται για κακώσεις του σκελετού και ιδιαίτερα για κατάγματα κόπωσης.

Τυπικές κακώσεις υπέρχρησης.

Στη σπονδυλική στήλη, συχνά εμφανίζεται το σύνδρομο υπέρχρησης του χαμηλού οσφυϊκού πόνου, λόγω ανατομικών ανωμαλιών, σπονδυλόλυσης ή κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Στους ρίπτες και τους αρσιβαρίστες εμφανίζονται κακώσεις υπέρχρησης στις ωμοπλάτες. Οι τενίστες υποφέρουν πολύ συχνά στον αγκώνα από επικονδυλίτιδα. Η κνήμες εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό τραυμάτων υπέρχρησης σε αρκετά αγωνίσματα, αλλά κυρίως στα δρομικά. Συχνά επίσης παρατηρούνται τέτοιοι τραυματισμοί στους αστραγάλους και τις πτέρνες, κυρίως εξαιτίας υπερβολικής επιβάρυνσης και ακατάλληλων υποδημάτων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.