Κακώσεις των περιφερικών νεύρων

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Στις παθήσεις των περιφερικών νεύρων αναφερόμαστε σε αυτές των νωτιαίων ριζών και των περιφερικών νεύρων όπου η φύση της βλάβης έχει ιδιαίτερη σημασία διότι επηρεάζει το χαρακτήρα και τη έκταση των συμπτωμάτων.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΝΕΥΡΩΝ

Οι ρίζες και τα νεύρα είναι δυνατόν να προσβληθούν από τοξικά αίτια,λοιμώδη,νεοπλασίες και μηχανικούς λόγους(τραύμα,πίεση,διάταση κλπ).
Οι κακώσεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες περιλαμβάνοντας την νευραπραξία,την αξονότμηση και τη νευρότμηση.
Nευραπραξία είναι η πρόσκαιρη διακοπή της λειτουργίας ενός νεύρου που διαρκεί από λίγες ώρες έως και μερικές εβδομάδες.Στην νευραπραξία συμβαίνει μία τοπική απομυελίνωση στο νεύρο και διακοπή της αγωγής των ερεθισμάτων(σιωπή του νεύπου).Κεντρικά όμως και περιφερικά της βλάβης,το νεύρο παραμένει τελείως φυσιολογικό.
Τα συμπτώματα στη νευραπραξία είναι κινητική παράλυση περιφερικά της βλάβης ενώ οι ασθενείς αναφέρουν μούδιασμα,βάρος ή κάψιμο.Η νευραπραξία είναι η καλοηθέστερη μορφή νευρικής βλάβης μιας και η παράλυση που προκαλείται είναι συνήθως ατελής.Η αγωγιμότητα του νεύρου περιφερικά της βλάβης διατηρείται και οι παράλυτοι μύες αντιδρούν στον ηλεκτρικό ερεθισμό όπως και οι φυσιολογικοί.
Αξονότμηση χαρακτηρίζεται η καταστροφή των νευραξόνων και της μυελίνης περιφερικά της βλάβης.Το υπόλοιπο μέρος του νεύρου παραμένει φυσιολογικό.
Τα συμπτώματα στην αξονότμηση είναι παράλυση(κινητική και αισθητική) περιφερικά του επιπέδου της βλάβης.Το νεύρο δεν απαντά στον ηλεκτρικό ερεθισμό κάτω από το σημείο της βλάβης και οι μύες ατροφούν.
Νευρότμηση χαρακτηρίζεται η διατομή του νεύρου.Στην πραγματικότητα η διατομή του νεύρου δεν είναι απαραίτητη προυπόθεση για να έχουμε νευρότμηση.Το νεύρο δεν απαντά στον ηλεκτρικό ερεθισμό και οι μύες ατροφούν.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Στη νευραπραξία αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε.Η βλάβη αποκαθίσταται μόνη της ενώ ο ασθενής υποβάλλεται σε ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας που περιλαμβάνει την εκτέλεση ασκήσεων με σκοπό να προλάβουμε τη δυσκαμψία των αρθρώσεων λόγω της ελλείψεως κίνησης,την ατροφία και τη συρρίκνωση των μυών.Έτσι όταν αποκατασταθεί η λειτουργία του νεύρου,οι μύες και οι αρθρώσεις βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Στην αξονότμηση η αποκατάσταση επέρχεται μετά από μήνες.Ο ασθενής υποβάλλεται σε ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας που περιλαμβάνει την εφαρμογή ηλεκτρικού ερεθισμού στους μυς που κινδυνεύουν ν’ατροφήσουν και εκτέλεση ασκήσεων που διατηρούν τη φυσιολογική τροχιά στις αρθρώσεις και το φυσιολογικό μήκος των μυών.
Στη νευρότμηση η αντιμετώπιση της βλάβης είναι χειρουργική.Ο χρόνος επέμβασης του Χειρουργού εξαρτάται από τη φύση του τραυματισμού.Η πρόγνωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι το ύψος,το είδος και η έκταση της βλάβης,η καθυστέρηση της νευροραφής,η κατάσταση των μυών,η δυσκαμψία των αρθρώσεων,η συνύπαρξη κακώσεων στους παρακείμενους ιστούς(επιμόλυνση του τραύματος,έλλειψη δέρματος κλπ).
Η φυσιοθεραπεία είναι σημαντική και περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτροθεραπείας και κατάλληλης κινησιοθεραπείας.Οι απονευρωμένοι μύες με την πάροδο του χρόνου χάνουν την ελαστικότητά τους και ατροφούν.Για το λόγο αυτό η κινησιοθεραπεία είναι πολύ σημαντική και πρέπει να εκτελείται 3-4 φορές καθημερινά.Οι ασκήσεις είναι παθητικές δηλ εκτελούνται από το φυσιοθεραπευτή με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα σε περίπτωση που έχει προηγηθεί συρραφή του νεύρου.Έτσι προλαμβάνεται η δυσκαμψία των αρθρώσεων και οι μύες διατηρούν το φυσιολογικό τους μήκος.Η κινησιοθεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι να γίνει πλήρης αποκατάσταση των παραλύτων μυών.
Επίσης έχει αποδειχθεί πως η εφαρμογή ηλεκτρικού ερεθισμού στους απονευρωμένους μύες βοηθά σημαντικά στο να διατηρηθούν σε μια σχετικά καλή κατάσταση διατηρώντας τον όγκο και τη συσταλτικότητά τους για περισσότερο χρόνο.
Τέλος πολλές φορές χρησιμοποιούνται ειδικοί νάρθηκες οι οποίοι διατηρούν τις αρθρώσεις σε σωστή θέση(πρόληψη των παραμορφώσεων) ενώ παράλληλα επιτρέπουν και τις παθητικές κινήσεις των αρθρώσεων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση