μεγαλη ροή λοχεία | οιστρικος κυκλος γατας | εμβολιο ιλαρας πυρετος | οδηγιες για αυστραλια | πνευμονια

Ιώδιο (I)


Ποιός είναι ο ρόλος του

Το ιώδιο αποτελεί βασικό συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών Θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3) οι οποίες περιέχουν τέσσερα και τρία άτομα ιωδίου αντίστοιχα. Οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για φυσιολογική ανάπτυξη αλλά και καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Το ιώδιο είναι επίσης απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρυου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη ιωδίου προκαλεί το σύνδρομο Goiter, στο οποίο παρατηρείται διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα και υποθυρεοειδισμός. Ελλειψη ιωδίου σε γυναίκες κατά την κύηση προκαλεί Κρετινισμό στα νεογέννητα τα οποία έχουν χαρακτηριστικό χαμηλό ανάστημα και διανοητική καθυστέρηση. Η έλλειψη ιωδίου είναι χαρακτηριστικό των αναπτυσσόμενων χωρών (και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών) αλλά έχει παρατηρηθεί και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Αυξημένη πρόσληψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει τοξικά συμπτώματα αλλά και υπερθυρεοειδισμό. Επίσης υπάρχουν κάποιες έρευνες που συσχετίζουν την υψηλή πρόσληψη ιωδίου με τον καρκίνο του θυρεοειδή. Όταν η έγκυος προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ιωδίου, το έμβρυο διατρέχει κίνδυνο υπερθυρεοειδισμού, διότι ο πλακούντας επιτρέπει τη διέλευση του ιωδίου.

Πηγές

Το ιωδιούχο αλάτι αποτελεί την κυριότερη πηγή ιωδίου. Σημαντικές ποσότητες περιέχονται στα θαλασσινά και τα ψάρια (σολωμός, μπακαλιάρος), στο ψωμί, και στο γάλα.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη Ιωδίου (I)

Βρέφη εώς 3 μηνών 50mg
Βρέφη εώς 4-12 μηνών 60mg
Παιδιά 1-3 ετών 70mg
Παιδιά 4-6 ετών 100mg
Παιδιά 7-10 ετών 110mg
Ανδρες 11-14 ετών 130mg
Ανδρες 15 ετών + 140mg
Γυναίκες 11-14 ετών 130mg
Γυναίκες 15 ετών + 140mg

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.