ουρηθριτιδα | afthes | ανευρυσμα αορτης καρδιας | Αυτι ανατομια | εμβρυο καρδιακη λειτουργια

Υδατάνθρακες


Ενεργειακή αξία: 4 Kcal / γραμμάριο

Τι είναι

Οι υδατάνθρακες είναι ενώσεις οι οποίες αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο και αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Κατηγορίες

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, τους μονοσακχαρίτες, τους δισακχαρίτες και τους πολυσακχαρίτες.

Οι μονοσακχαρίτες είναι η πιο απλή μορφή υδατανθράκων και οι πιο γνωστοί είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη.

Οι δισακχαρίτες αποτελούνται απο 2 μόρια μονοσακχαριτών. Ο πιο γνωστός δισακχαρίτης είναι η κοινή ζάχαρη (σακχαρόζη), η οποία αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης. Η αντίστοιχη 'ζάχαρη του γάλακτος', η λακτόζη, αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο γαλακτόζης.

Οι πολυσακχαρίτες αποτελούνται από πολλά μόρια μονοσακχαριτών και οι πιο γνωστοί είναι το άμυλο, η κυτταρίνη και το γλυκογόνο οι οποίοι αποτελούνται από πολλά μόρια γλυκόζης.

Το άμυλο αποτελεί τη βασική μορφή αποθήκευσης υδατανθράκων στους φυτικούς οργανισμούς και αντίστοιχα το γλυκογόνο αποτελεί τη μορφή αποθήκευσης υδατανθράκων στους ζωικούς οργανισμούς.

Ποιός είναι ο ρόλος τους

Οι υδατάνθρακες παρέχουν στον οργανισμό την ενέργεια που απαιτείται για τις βασικές του λειτουργίες καθώς και για τις μηχανικές λειτουργίες.

Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να ανιτπροσωπεύουν το 50-55% της ημερήσιας πρσλαμβανόμενης ενέργειας.

Ποιές τροφές αποτελούν πηγή υδατανθράκων

Υδατάνθρακες περέχονται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα αλλά βασική πηγή υδατανθράκων αποτελούν τα δημητριακά και τα προϊόντα τους όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά το ρύζι. Υδατάνθρακες μας περέχουν επίσης και τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια. Θα πρέπει να προτιμούνται οι τροφές οι οποίες περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά τα οποία παρέχουν άμυλο αλλά και αρκετές φυτικές ίνες. Τροφές που παρέχουν απλούς υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.