αναστροφη τυπου στο αιμα | αντισωματα τοξοπλασματος lgM | πρωτοπαθής χολική κίρρωση

Πρωτεΐνες


Ενεργειακή αξία : 4 Kcal / γραμμάριο

Τι είναι

Οι πρωτεΐνες είναι ενώσεις που αποτελούνται απο άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Το άζωτο κάνει τις πρωτεϊνες να διαφέρουν από τα άλλα δύο μακροσυστατικά σε ό,τι αφορά τη χημική τους σύσταση. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από τα αμινοξέα. Υπάρχουν 20 αμινοξέα τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με δεσμούς που ονομάζονται 'πεπτιδικοί δεσμοί' και σχηματίζουν τις πρωτεΐνες.

Κατηγορίες

Οι πρωτεΐνες μπορούν να χωριστούν σε δυο βασικές κατηγορίες ανάλογα με την προέλευσή τους και τη σύσταση των αμινοξέων τους. Τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Οι τελευταίες ονομάζονται και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του ό,τι παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και χρεάζεται να τα πάρει 'έτοιμα' από τη διατροφή του. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αυτές παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα μόνο όταν υπαρχουν οι κατάλληλοι συνδυασμοι τροφών φυτικής προέλευσης. Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι εννέα και είναι η Βαλίνη, Λευκίνη, Ισολευκίνη, Φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, Μεθιονίνη, Τρυπροφάνη, Λυσίνη & Ιστιδίνη.

Ποιός είναι ο ρόλος τους

Ο ρόλος των πρωτεϊνών εκτός από την παροχή αζώτου, είναι κυρίως δομικός. Παρέχουν στον οργανισμό όλα τα αμινοξέα που χρησιμοποιούνται σα δομικά στοιχεία. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη αλλά και τη διατήρηση και εξέλιξη του οργανισμού. Ο ρόλος τους δεν είναι να παρέχουν ενέργεια παρά μόνον σε συνθήκες έλλειψης υδατανθράκων.

Ποιές τροφές αποτελούν πηγή πρωτεϊνών

Η βασική πηγή των πρωτεϊνών είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης που αποτελούν πηγή πρωτεϊνών είναι τα όσπρια, το ρύζι, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.