Λοιμώδης Εντερίτιδα του σκύλου από Παρβοϊό

Άλλες ονομασίες

Τύφος του σκύλου, Παρβοίωση του σκύλου.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η Λοιμώδης Εντερίτιδα του σκύλου από Παρβοϊό, είναι μία οξεία εντερίτιδα του σκύλου που προκαλείται από ιό της οικογενείας των Παρβοϊών.

Παθογένεια

Ο Παρβοϊός προσβάλλει το επιθήλιο του εντέρου του σκύλου, καταστρέφοντας τις λάχνες του εντέρου. Προκαλείται έντονη αφυδάτωση του σκύλου η οποία πολλές φορές είναι θανατηφόρα. Επίσης στο έντερο, δημιουργούνται στα σημεία της βλάβης πολλές βακτηριακές επιμολύνσεις.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της νόσου γίνονται με μεγάλη επιτυχία εμβόλια κατά τον 3ο και 4ο μήνα της ζωής του ζώου και στη συνέχεια γίνονται εμβολιασμοί κάθε χρόνο εφ’όρου ζωής (αναμνηστικές δόσεις).

Κλινική εικόνα

Η παρβοίωση του σκύλου εκδηλώνεται με αιμορραγική διάρροια σε μεγάλη ποσότητα και πολύ συχνά. Επίσης ο σκύλος έχει συχνούς εμετούς. Πυρετός μπορεί να υπάρχει στα αρχικά στάδια της νόσου, στη συνέχεια όμως δημιουργείται υποθερμία στο ζώο. η αφυδάτωση είναι μεγάλου βαθμού. Σε μικρά σκυλιά μπορεί να προκληθεί μυοκαρδίτιδα.

Διάγνωση

Η κλινική εικόνα είναι καθοριστική για τη διάγνωση της νόσου. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ελέγχου της ίωσης με ειδικό τεστ στα κόπρανα του σκύλου.

Αντιμετώπιση

Πρώτιστο βήμα για τη θεραπεία της Λοιμώδους εντερίτιδας από Παρβοϊό είναι η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης του σκύλου με ορούς και ηλεκτρολύτες. Χορηγούνται επίσης αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των δευτερογενών επιπλοκών.

Διαφορική Διάγνωση

Πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε την ασθένεια αυτή από άλλες ιογενείς εντερίτιδες του σκύλου όπως είναι η Λοιμώδης εντερίτιδα του σκύλου από Κορωναϊό, η σαλμονέλλωση, η καμπυλοβακτηριακή εντερίτιδα, η Λοιμώδης Ηπατίτιδα του σκύλου, η νόσος του Carre κλπ. Για να γίνει ο διαχωρισμός χρησιμοποιούμε το ειδικό τεστ κοπράνων.

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση