Οξεία Εντερίτιδα του σκύλου και της γάτας

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η οξεία εντερίτιδα είναι ένα σύνδρομο του σκύλου και της γάτας που οφείλεται σε φλεγμονή του εντέρου και εκδηλώνεται με διάρροια.

Παθογένεια

Τα είδη διάρροιας σχετίζονται με τον τρόπο δημιουργίας της :
1. Οσμωτική διάρροια, όταν υπάρχει μικρή απορρόφηση από το έντερο, λόγω πεπτικής ανεπάρκειας,
2. Εκκριτική διάρροια, όταν υπάρχει διέγερση του βλεννογόνου του εντέρου και υπερέκκριση υγρών,
3. Εξιδρωματική διάρροια, όταν υπάρχει αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού βλεννογόνου,
4. Διάρροια λόγω ανώμαλης κινητικότητας εντέρου, από επεμβάσεις, φάρμακα, ορμόνες και εντεροτοξίνες

Διάρροια από Λεπτό ή Παχύ έντερο

Από το Λεπτό : μεγάλος όγκος κοπράνων, όχι βλέννα, όχι αίμα, έχει άπεπτες ουσίες, απώλεια βάρους, μπορεί να υπάρχει και εμετός, βορβορυγμοί, σιελόρροια.
Από το Παχύ : μικρός όγκος κοπράνων, παρουσία βλέννας και αίματος, ύπαρξη τεινεσμών και δυσχεσίας, δεν υπάρχει απώλεια βάρους, ούτε εμετός, βορβορυγμοί και σιελόρροια.

Κλινική εικόνα

Το κύριο σύμπτωμα είναι φυσικά η διάρροια. Τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως η ύπαρξη αίματος, βλέννας, η συχνότητα, ο όγκος, εάν η διάρροια εμφανίζεται μετά τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης τροφής, λήψη φαρμάκων, καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν stress στο ζώο, η απώλεια βάρους, η ανορεξία, η συνύπαρξη εμετών, μπορεί να αποσαφηνίσουν την κλινική εικόνα.

Διάγνωση

Εκτός από τα στοιχεία που αναφέραμε στην κλινική εικόνα, μία σειρά εξετάσεων θα βοηθήσουν στη διάγνωση : 1. βιοχημική εξέταση κοπράνων, 2. αιματολογικά και βιοχημικά ευρήματα στο αίμα, 3. Μικροβιολογική εξέταση κοπράνων (Escherichia Coli, Salmonella spp., Yersinia Enterocolitica, Campylobacter Jejuni, Bacilus Piliformis Clostridia spp. κλπ), 4. Παρασιτολογική εξέταση κοπράνων (Ασκαρίδες, Νηματώδη, Στρογγυλοειδή, Ταινίες, Κοκκίδια, Τζιάρντια).

Αντιμετώπιση

Κατ’ αρχήν είναι απαραίτητα διαιτητικά μέτρα (καλής ποιότητας βιομηχανοποιημένη τροφή), γίνεται συμπτωματική ανιμετώπιση με αντιδιαρροϊκά φάρμακα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εργ. εξετάσεων, γίνεται και η αντίστοιχη θεραπεία με τα αντιβιοτικά και αντιπαρασιτικά φάρμακα που θεωρούνται κατάλληλα κατά περίπτωση. Υποστηρικτικά και ανάλογα με την αφυδάτωση, χορηγούνται οροί και ηλεκτρολύτες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση