Λοιμώδης Εντερίτιδα του σκύλου από Κορωναϊό

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η Λοιμώδης Εντερίτιδα του σκύλου από Κορωναϊό, είναι μία εντερίτιδα του σκύλου που προκαλείται από ιό της οικογενείας των Κορωναϊών.

Παθογένεια

Η Λοιμώδης εντερίτιδα από Κορωναϊό, προκαλεί στο σκύλο μία εντερίτιδα λόγω της καταστροφής της κορυφής των λαχνών του εντέρου. Η εντερίτιδα αυτή προκαλεί στο σκύλο έντονη αφυδάτωση.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της νόσου γίνονται με μεγάλη επιτυχία εμβόλια κατά τον 3ο και 4ο μήνα της ζωής του ζώου και στη συνέχεια γίνονται εμβολιασμοί κάθε χρόνο εφ’όρου ζωής (αναμνηστικές δόσεις).

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα της Λοιμ. Εντερίτιδας από Κορωναϊό, είναι κυρίως η διάρροια (συνήθως αιμορραγική) και οι εμετοί. Τα συμπτώματα αυτά γρήγορα οδηγούν το ζώο σε αφυδάτωση.

Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στα κλινικά συμπτώματα της Λοιμ. Εντερίτιδας από Κορωναϊό.

Αντιμετώπιση

Πρώτιστο βήμα για τη θεραπεία της Λοιμώδους εντερίτιδας από Κορωναϊό είναι η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης του σκύλου με ορούς και ηλεκτρολύτες. Χορηγούνται επίσης αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των δευτερογενών επιπλοκών.

Διαφορική Διάγνωση

Πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε την ασθένεια αυτή από άλλες ιογενείς εντερίτιδες του σκύλου όπως είναι η Λοιμώδης εντερίτιδα του σκύλου από Παρβοϊό, η σαλμονέλλωση, η καμπυλοβακτηριακή εντερίτιδα, η Λοιμώδης Ηπατίτιδα του σκύλου, η νόσος του Carre κλπ.

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση