αναιμια και ταχυκαρδια | ασθμα | θεραπεια φλεγμονης εντερου | καρδιακα φυσηματα | οξεα φρουτων

Χρόνια Εντερίτιδα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Χρόνια εντερίτιδα είναι μία κατηγορία φλεγμονοδών παθήσεων του λεπτού εντέρου, που προκαλούν εντερική δυσαπορρόφηση (κακή απορρόφηση).

Παθογένεια

Οι χρόνιες εντερίτιδες είναι άγνωστης αιτιολογίας και χαρακτηρίζονται από διήθηση του εντερικού βλεννογόνου από φλεγμονώδη κύτταρα διαφόρων ειδών.

Κατηγορίες Χρόνιων Εντερίτιδων.

1. Πλασμοκυτταρική - Λεμφοκυτταρική, πιθανόν οφείλεται σε αυτοάνοσους μηχανισμούς.
2. Ηωσινοφιλική, πιθανόν οφείλεται σε αλλεργία, μπορεί όμως να οφείλεται σε παράσιτα, ή ναι είναι αυτοάνοση.
3.Υπερηωσινοφιλική εντερίτιδα της γάτας.
4. Κοκκιωματώδης εντερίτιδα, άγνωστης αιτιολογίας.
5. Ατροφία των αχνών του εντέρου από διάφορες πρωτογενείς αιτίες ( ιδιοπαθής, Λέμφωμα ).

Κλινική εικόνα

Το κλασσικό σύμπτωμα της νόσου είναι η χρόνια διάρροια. Υπάρχει έντονη απώλεια βάρους, μπορεί να υπάρχει ανορεξία και σποραδικά εμφανίζονται έμετοι. Οι διάρροιες αυτές συνήθως δεν ανταποκρίνονται στις κλασσικές θεραπείες, και τα ζώα εμφανίζουν πλέον εικόνα καχεξίας.

Διάγνωση

Εκτός από τα συμπτώματα, σημαντικό ρόλο στη διάγνωση, παίζουν οι εργαστηριακές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία μετά από βαριούχο υποκλυσμό, η συγκέντρωση των ολικών πρωτεϊνών του ορού, η συγκέντρωση ηωσινοφίλων κλπ. Ασφαλή όμως διάγνωση μπορεί να τεθεί, μετά από βιοψία του εντερικού βλεννογόνου.

Αντιμετώπιση

Για την πλασμοκυτταρική χορηγούμε πρεδνιζολόνη, αζαθειοπρίμη, και τυλοζίνη. Για την ηωσινιφιλική πρεδνιζολόνη και αζαθειοπρίμη. Στην υπερηωσινοφιλική εντερίτιδα της γάτας, χορηγούμε πρεδνιζολόνη και στην κοκκιωματώδη εντερίτιδα χορηγούμε πρεδνιζολόνη, αζαθειοπρίμη, σουλφασαλαζίνη και μετρονιδαζόλη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.