Πιπέρι κόκκινο (chilli)

Το κόκκινο πιπέρι είναι στην ουσία τριμμένες ξερές καυτερές πιπεριές chilli. Το φυτό αυτό είναι αυτοφυές στο Περού και στις γειτονικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπου τα ονόματα ποικίλουν (habanero, jalapeno, chipotle, κλπ), ενώ στην Ευρώπη ήρθε στα τέλη του 15ου αιώνα από τον Φερδινάρδο Κορτέζ. Οι καρποί του φυτού capsicum annum, δηλαδή οι πιπεριές αυτές, καταναλώνονται είτε φρέσκες, είτε σε σκόνη (πιπέρι), είτε συντηρημένες μέσα σε οξάλμη (νερό, ξύδι και αλάτι).

Η καλλιέργεια του φυτού (το μέγεθός του είναι σχετικά μικρό), μπορεί να γίνει άνετα και σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι μας και έτσι μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει τις δικές του φρέσκες καυτερές πιπεριές για κάθε χρήση.

Υπάρχουν περίπου διακόσιες παραλλαγές πιπεριάς ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα, αλλά και ανάλογα με τον βαθμό …πυρός και καυτερής γεύσης. Η γλυκιά κόκκινη και η γλυκιά πράσινη πιπεριά που χρησιμοποιούμε ευρύτατα σήμερα, έχει προέλθει από διασταύρωση της καυτερής πιπεριάς με …κολοκύθι. Η κλασσική όμως μικρή κόκκινη πιπεριά είναι το κατ΄εξοχήν άρτυμα για τον περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της γής και χρησιμοποιείται μαζί με τη βασική τροφή του κάθε λαού, η οποία έχει κατά βάση γλυκιά γεύση.

Έχει θερμαντική δράση στον οργανισμό, αυξάνει το Pitta και μειώνει το Vata και το Kapha.Το ενδιαφέρον σημείο που θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα είναι το ότι αυτή η απότομη άνοδος του στοιχείου Pitta που ακολουθεί την κατανάλωση καυτερής πιπεριάς, βελτιώνει και την ψυχική διάθεση του ατόμου, “ανεβάζει το κέφι” και βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα υδάτινα άτομα, καθώς η καυτή, πυρωμένη γεύση αντισταθμίζει την ηρεμία και ακινησία του kapha.

Ήδη κλασσικοί Δυτικοί ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η λήψη καυτερής πιπεριάς (μέσω της ουσίας καψαϊκίνη που περιέχει), διεγείρει τα εγκεφαλικά κέντρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενδορφινών, των ουσιών δηλαδή που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός μας, που ομοιάζουν με μορφίνη και επονομάζονται μάλιστα οι “ορμόνες της αγαλλίασης”. Σε αλλεπάλληλα πειράματα έχει πλέον αποδειχθεί η θεραπευτική δράση που μπορεί να έχει η χρήση καυτερής πιπεριάς (ακόμη και σε κάψουλες) σε μελαγχολικές καταστάσεις και καταθλιπτικά σύνδρομα.

Παράλληλα η μεγάλη περιεκτικότητα της καυτερής πιπεριάς σε βιταμίνη Α και C, αναζωογοννεί τον οργανισμό, περιορίζει την πείνα και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πάντα βέβαια θα πρέπει να προσέχει κανείς να μην υπερβεί τα όρια (ειδικά σε πύρινα άτομα) διότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα από “υπερφόρτωση” του πύρινου στοιχείου στον οργανισμό.

Η τακτική χρήση του κόκκινου πιπεριού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Είναι πολύ σημαντικό (και αυτό εύκολα το καταλαβαίνει ο καθένας) να έχουμε καλή κυκλοφορία, διότι οι περισσότερες ασθένειες μπορούν να θεραπευτούν εάν στη περιοχή που πάσχει υπάρχει ικανοποιητική παροχή αρτηριακού αίματος (το οποίο φέρνει μαζί του το οξυγόνο και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα κύτταρα), καθώς και ικανοποιητική απομάκρυνση μέσω των φλεβών όλων των τοξινών και των παραπροϊόντων του μεταβολισμού όπως το διοξείδιο του άνθρακα, κλπ.

Είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιεί κάποιος όλα τα σωστά παρασκευάσματα βοτάνων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, να θρέφεται σωστά σε σχέση με τον τύπο της ιδιοσυγκρασίας του, να καταναλώνει όλα αυτά τα οποία σήμερα θεωρούνται “super foods” όπως το alfa alfa, η chlorella, η spirulina, κλπ, και όμως να αισθάνεται ακόμα αδύναμος. Η εξήγηση είναι απλή: εάν όλες οι θεραπευτικές ουσίες των τροφών, των βοτάνων, των φαρμάκων, κλπ δεν φθάνουν στην άρρωστη περιοχή του σώματος, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολη (και αργή) η διαδικασία της θεραπείας και αποκατάστασης.

Ήδη στις Η.Π.Α. το κόκκινο πιπέρι αναφέρεται στον American Merck Index σαν ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής για όλες τις εγκεφαλοπάθειες (ατροφία, κακή κυκλοφορία, προβλήματα όρασης, μνήμης, αλλά ακόμη και για ψυχικές παθήσεις όπως ήδη αναφέραμε για την κατάθλιψη), τις καρδιοπάθειες (στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια), τα προβλήματα από κακή πέψη (διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών, αλλά και την παραγωγή των πεπτικών ενζύμων του παγκρέατος και της χολής από το ήπαρ), τις αρθρίτιδες και τέλος βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αιμορραγιών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση