καρκινοσ στο παγκρεασ συμπτωματα | αφθα στο στομα συμπτωματα | κολλιεται γεφυρας δοντιων; | οστα χεριου

Καυτερή γεύση - katu


Γενικά χαρακτηριστικά

Η καυτερή γεύση σχηματίζεται από τα Λεπτά στοιχεία του Αέρα και του Πυρός και οι βασικές της ποιότητες είναι το ελαφρύ (laghu), το θερμό (ushna) και το ξηρό (ruksha).

Γίνεται αντιληπτή σαν "κάψιμο" στη γλώσσα, αυξάνει την έκκριση σάλιου και εάν είναι έντονη, μπορεί να φέρει και δάκρυα στα μάτια. Το βασικό συστατικό των τροφών που τους δίνει την καυτερή τους γεύση είναι η περιεκτικότητά τους σε αιθέρια έλαια.

Ισχυροποιεί το Vata και το Pitta και μειώνει το Kapha. Έχει καταβολική δράση και "στεγνώνει" όλον τον οργανισμό, μειώνοντας το υδάτινο στοιχείο. Διεγείρει την φωτιά της πέψης (Agni) και έτσι επιταχύνει και ομαλοποιεί την πεπτική λειτουργία.

Τα καυτερά φαγητά αναζωογονούν το σώμα, καθαρίζουν το στόμα και το πεπτικό σύστημα, διεγείρουν και τονώνουν τα νεύρα, χορηγούνται σαν ορεκτικά, απισχναντικά και βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση του παραγωγικού βήχα, των κρυολογημάτων καθώς και του άσθματος. Συνιστώνται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παχυσαρκίας και διαβήτη.

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν εαν δεν συνυπάρχει και παράλληλη διαταραχή της Πύρινης Ενέργειας (για παράδειγμα σε ένα έλκος του δωδεκαδακτύλου).

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η καυτερή γεύση;

Τα αιθέρια έλαια που είναι οι κύριοι φορείς της καυτερής γεύσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά με τέσσερεις διαφορετικούς τρόπους.

α) ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (σαν επιθέματα, για μασσάζ, κλπ)
β) ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (μέσα στην τροφή, σε ροφήματα, κλπ)
γ) ΣΕ ΕΙΣΠΝΟΕΣ (σε ατμούς από νερό που βράζει)
δ) ΣΕ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΥΣ (αποκλειστικά σε περιβάλλον κλινικής)

Η καυτερή τροφή δεν πρέπει να καταναλώνεται απότομα από ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτήν διότι εύκολα μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας λόγω της ταχείας αύξησης του Πύρινου στοιχείου στο σύστημά τους.

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κάποιος π.χ. Ευρωπαίος διπλωμάτης συνηθισμένος σε "υδάτινη" κουζίνα (όπως είναι η Γαλλική με τις διάφορες σάλτσες και η Αγγλική με τη μεγάλη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων), χρειαστεί να υπηρετήσει για λίγο χρονικό διάστημα στην πρεσβεία της χώρας του στις Ινδίες, ή το Μεξικό.

Η θερμότητα της γεύσης αυτής κινητοποιεί τον στοματικό αλλά και στομαχικό βλεννογόνο και η παραγωγή περισσότερων πεπτικών ενζύμων βοηθάει την πέψη ακόμα κι γευμάτων που αλλοιώς θα ήταν δύσπεπτα. Εάν μάλιστα η ποσότητα του φαγητού δεν είναι υπερβολική, τότε αυτή η υπερπαραγωγή πεπτικών ενζύμων θα βοηθήσει στο να "καούν" και να απομακρυνθούν τοξίνες και υπολείμματα από παλαιότερες τροφές.

Μια άλλη κατηγορία θετικών επιδράσεων που θα ακολουθήσει, είναι η κινητοποιήση του μεταβολισμού του αποθηκευμένου λίπους στο σώμα και η σταδιακή απώλεια βάρους, η πτώση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και η προστασία από αρτηριοσκλήρωση και στεφανιαία νόσο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.