paraisthiseis | αντιτετανικο εμβολιο διαρκεια | θερμοθεραπεια | πνευμονια | τρανσαμινατες | περιαρθριτιδα

Αλμυρή γεύση στις τροφές


Γενικά

Η υπερβολική κατανάλωση αλατισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε αρκετές διαταραχές που θα προκληθούν από την ταυτόχρονη αύξηση του Kapha και του Pitta, όπως αυξημένη δίψα, πυρετός, οιδήματα, πρόωρο άσπρισμα των τριχών και τριχόπτωση, δερματικά προβλήματα, γαστρίτιδες, κλπ. Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι πλέον πολύ διαδεδομένες στον Δυτικό Κόσμο λόγω της υπερκατανάλωσης αλατισμένων τροφών.

Βέβαια καθώς η φυσική γεύση των τροφών έχει σιγά σιγά "απομακρυνθεί" από το Δυτικό διαιτολόγιο, η χρήση του αλατιού σαν βελτιωτικού παράγοντα της γεύσης έρχεται σαν ένα θα λέγαμε "φυσικό επακόλουθο".

Συνήθως όμως στις έτοιμες και επεξεργασμένες τροφές (κονσέρβες, κατεψηγμένα φαγητά), εκτός από το αλάτι χρησιμοποιούνται και ένα πλήθος από άλλα συστατικά με αλμυρή γεύση όπως το πολύ γνωστό "γλουταμινικό μονονάτριο" το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε προϊόν με αλμυρή γεύση (που δεν ανήκει δηλαδή στα γλυκίσματα) και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για πολλές πεπτικές διαταραχές, καρκινογένεση σε πειραματόζωα, κλπ.

Αλάτι

Είναι το κατ’ εξοχήν αλμυρό συστατικό των τροφών και προέρχεται είτε με εξόρυξη από τη γή σε ορυχεία (όπως τα αλατορυχεία στην Κεντρική Ευρώπη), είτε από τη θάλασσα. Το ορυκτό αλάτι περιέχει επίσης διάφορα άλλα άλατα και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ το θαλασσινό περιέχει αυξημένη ποσότητα ιωδίου.

Η τεράστια σημασία του αλατιού στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, φαίνεται από το γεγονός ότι για πολλούς αιώνες η όλη διαδικασία συλλογής και διάθεσης των ποσοτήτων αλατιού στο παγκόσμιο εμπόριο, ανήκε σε κρατικά μονοπώλια.

Το ορυκτό αλάτι έχει ιδιότητες που ισορροπούν και τις τρείς Ενέργειες, δυναμώνει την όρεξη, βελτιώνει την πέψη και θεωρείται επίσης καλό καρδιοτονωτικό και αφροδισιακό συστατικό. Από την άλλη πλευρά το θαλασσινό, αυξάνει το Kapha και το Pitta, ελαττώνει το Vata και βοηθά πολύ στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένος ο οποίος συντονίζει όλες τις καύσεις που γίνονται στο ανθρώπινο σώμα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.