ηπατιτιδα α | ουρια ουρικο οξυ_κρεατινινηπανω | αφθες | αλκοολ και πιεση | διαρροια απο αγχος

Τσιγάρο, αλκοόλ και καυτερές τροφές και καρκίνος του στόματοςΟ συνδυασμός καπνίσματος, αλκοόλ και καυτερών φαγητών προκαλεί σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, προειδοποιούν ισπανοί επιστήμονες, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση αυτών των μορφών καρκίνων τα τελευταία χρόνια.

Τα κρούσματα καρκίνων του στόματος αυξήθηκαν κατά 300% μεταξύ των ανδρών και κατά 150% μεταξύ των γυναικών στη Ισπανία, τα τελευταία 20 χρόνια, επισημαίνει ο πρόεδρος της ισπανικής εταιρείας Χειρουργικής του Στόματος κ. Κόσμε Γκάι Εσκόντα.

Ο ισπανός επιστήμονας συνιστά να αποφεύγονται τα πολύ καυτερά ή πικάντικα φαγητά, καθώς και αυτά που περιέχουν πολλά συντηρητικά και προτρέπει το κοινό να επισκέπτεται τον οδοντίατρο κάθε έξι ή οκτώ μήνες.

Ο ίδιος δηλώνει ότι ο καρκίνος του στόματος μπορεί να θεραπευθεί στο 95% των περιπτώσεων εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα.

Οι μηχανισμοί διαμέσου των οποίων οι προαναφερθέντες παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου στη στοματική κοιλότητα δεν έχουν διευκρινιστεί με ακρίβεια, αλλά θεωρείται ότι το κάπνισμα είναι ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας, με το αλκοόλ και τα καυτερά φαγητά να αυξάνουν σημαντικά την βλαβερή του δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά, διάφορες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως προκαρκινικές, όπως για παράδειγμα η λευκοπλακία, εκδηλώνονται στην στοματική κοιλότητα των καπνιστών και των ατόμων που καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ. Η έγκαιρη διακοπή των βλαβερών αυτών συνηθειών περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξής τους σε κακοήθεις βλάβες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.