Τι είναι και πότε γίνεται ο αντιτετανικός ορός;

Ο γιατρός σας θα συστήσει αντιτετανικό ορό μετά από ένα τραυματισμό, αν το τραύμα είναι βαθύ είτε ρυπαρό. Ειδικά ο τραυματισμός από σκουριασμένο αντικείμενο ή ο τραυματισμός που συνέβη κοντά στο χώμα σε αγροτική περιοχή κάνουν τη χορήγηση του ορού ακόμα πιο αναγκαία.

Ορός είναι μια ποσότητα έτοιμων αντισωμάτων που χορηγείται με σκοπό να ενισχύσει την αντίδραση της άμυνας του οργανισμού. Είναι μια μορφή παθητικής ανοσίας.

Αντίθετα το εμβόλιο είναι μια μέθοδος ενεργητικής ανοσίας. Σε αυτή χορηγούνται νεκρά ή εξασθενημένα μικρόβια που δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν νόσο, είναι όμως σε θέση να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να παράγει αντισώματα.

Ο αντιτετανικός ορός προσφέρει προστασία από τη νόσο που λέγεται “τέτανος” για διάστημα περίπου ενός μήνα, ενώ το αντιτετανικό εμβόλιο προσφέρει μακροχρόνια προστασία (με την προϋπόθεση οτι τηρούνται οι επαναληπτικές δόσεις).

Οι σύγχρονοι αντιτετανικοί οροί είναι “ανθρώπινοι”. Δεν έχουν σχέση με τους “ιππείους” (από άλογα) που γίνονταν παλιότερα και εμφάνιζαν αλλεργικές αντιδράσεις.

Έτσι δεν χρειάζεται κάποια ειδική δίαιτα μετά τη χορήγηση αντιτετανικού ορού. Για προληπτικούς και μόνο λόγους μπορεί κανείς αν αποφύγει να φάει ψάρι, αυγό, κρέας και γάλα για μικρό χρονικό διάστημα (πχ 1 ημέρα).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση