Οταν η προπόνηση οδηγεί στην υπερκόπωση

Οταν η προπόνηση οδηγεί στην υπερκόπωσηΤον τελευταίο καιρό δε μένετε ευχαριστημένοι από τις προπονήσεις σας! Βάρη που σηκώνατε με ευκολία στο παρελθόν, τώρα σας δυσκολεύουν, ενώ σας συμβαίνει συχνά να πατάτε το στοπ στο διάδρομο πολύ πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που είχατε επιλέξει! Αναρωτιέστε που οφείλεται η μειωμένη σας επίδοση και ψάχνετε δικαιολογίες για να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Μην πανικοβάλλεστε! Μπορεί το σώμα σας να σας στέλνει σημάδια κόπωσης και να σας ζητά μία περίοδο χαλάρωσης για να ανακτήσει τη χαμένη του ενέργεια. Το σύνδρομο της υπερκόπωσης φαίνεται να απασχολεί πολλούς ασκούμενους, αφού ο υπέρμετρος ζήλος και οι απαιτήσεις για ένα καλλίγραμμο κορμί τους οδηγεί συχνά στις υπερβολές. To Flash care κάνει μια σύντομη αναφορά στα αίτια της υπερκόπωσης και στους τρόπους αντιμετώπισής της.

Τα αίτια της υπερκόπωσης

Η υπέρβαση της μέγιστης ανεκτής επιβάρυνσης και ο υψηλός όγκος έργου σε μέγιστη ένταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα οδηγεί συχνά τον ασκούμενο στην υπερκόπωση. Τα κύρια συμπτώματα της υπερπροπόνησης είναι η αυξημένη τάση για λανθασμένες κινήσεις, η μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης, ο υπερβολικός εκνευρισμός και οι μειωμένες φυσικές δυνατότητες (ταχύτητα, δύναμη, αντοχή).

Η απουσία της αποκατάστασης μετά το τέλος της προπόνησης και ο λανθασμένος προγραμματισμός των προπονήσεων συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση του συνδρόμου υπερκόπωσης. Ο οργανισμός χρειάζεται ξεκούραση, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στο φορτίο της επόμενης προπόνησης.

Η γρήγορη επανένταξη του ασκούμενου στον αθλητικό χώρο μετά από έναν τραυματισμό και οι αυξημένες απαιτήσεις του γυμναστή αποτελούν συχνή αιτία υπερκόπωσης του αθλητή. Ο ασκούμενος πρέπει να ενταχθεί προοδευτικά στο προπονητικό του πρόγραμμα, χωρίς να βιαστεί να κερδίσει το χρόνο που έχασε κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης του.

Τρόποι πρόληψης του συνδρόμου της υπερκόπωσης

Για την αποφυγή μιας τέτοιας δυσάρεστης κατάστασης, ο γυμναστής πρέπει να γνωρίζει τα όρια αντοχής του αθλητή του, οφείλει να λαμβάνει πάντοτε υπ’ όψιν του την ψυχική και σωματική κατάσταση του ασκούμενου, καθώς επίσης και τις συνθήκες περιβάλλοντος κάτω από τις οποίες γυμνάζεται.

Κάθε ασκούμενος αποτελεί μια ατομική οντότητα, που λειτουργεί διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη. Γι ‘αυτό η προπόνηση του κάθε ατόμου πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να ανταποκρίνεται στις προσωπικές του απαιτήσεις και ανάγκες.

Η συστηματική άσκηση πρέπει να συνοδεύεται από την κατάλληλη διατροφή και τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Πριν λοιπόν από κάθε σας προπόνηση, θυμηθείτε να προστατεύετε το σώμα σας ακολουθώντας τις βασικές αρχές των προπονητικών προγραμματων (εξειδίκευση, προοδευτική επιβάρυνση) και τις συμβουλές ενός έμπειρου καθηγητή φυσικής αγωγής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση