Πόση βιταμίνη Α χρειαζόσαστε;

Ένα …κρίσιμο ερώτημα. H βιταμίνη Α είναι μία από τις σπουδαιότερες βιταμίνες για την υγεία του ανθρώπου, όμως θα πρέπει να προσέχουμε να τη λαμβάνουμε με την τροφή μας, καθώς το σώμα μας δυστυχώς δεν μπορεί να την συνθέσει.

Ποιά όμως είναι ακριβώς η απαραίτητη ημερήσια ποσότητα; Κατ’ αρχήν ας εξηγήσουμε κάτι βασικό. Πρίν σας αποκαλύψουμε το “μυστικό”, ας σας μιλήσουμε λίγο για τον ρόλο της βιταμίνης αυτής στον οργανισμό μας που είναι η εν γένει προστασία των βλεννογόνων του ανθρώπινου σώματος και ειδικά του πνεύμονα.

Από τα πανάρχαια χρόνια υπάρχουν αναφορές σχετικά με τη θεραπευτική χρήση άφθονης ποσότητας λαχανικών στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου ο οποίος έπασχε από οποιαδήποτε πνευμονική νόσο.

Οι σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι η βιταμίνη Α ενισχύει τη γενική κατάσταση του πνεύμονα, δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιό εύκολα οι διάφορες πνευμονικές λοιμώξεις και υπάρχουν ήδη τεκμηριωμένες περιπτώσεις για τον θετικό της ρόλο στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Είναι βέβαια γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α μπορούν (σε μακροχρόνια κατανάλωση) να προκαλέσουν συμπτωματολογία υπερβιταμίνωσης και αυτό διότι η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή (όπως και οι D, Ε και Κ) και η περίσσειά της στον οργανισμό δεν μπορεί να αποβληθεί με τα ούρα (όπως γίνεται με τις Β και C, οι οποίες ποτέ δεν προκαλούν οποιοδήποτε πρόβλημα σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος διότι πολύ απλά η όποια επιπλέον ποσότητα περισσεύει, θα αποβληθεί με τα ούρα).

Πώς πρέπει να λαμβάνεται η βιταμίνη Α;

Η χορήγηση της βιταμίνης Α θα πρέπει να γίνεται στη μορφή της προβιταμίνης της η οποία ονομάζεται Β-καροτίνη και η οποία είναι υδατοδιαλυτή. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός θα προσλάβει την ποσότητα της Β-καροτίνης που του χορηγούμε, θα μετατρέψει μόνο την ποσότητα που χρειάζεται σε βιταμίνη Α την οποία και θα χρησιμοποιήσει κατάλληλα, όλη δε η ποσότητα της Β-καροτίνης η οποία τυχόν δεν θα χρειαστεί, θα αποβληθεί με τα ούρα, χωρίς να προκαλέσει καμμία απολύτως βλάβη.

Υπάρχουν πιθανώς κάποια προβλήματα;

Υπήρξε πρόσφατα μεγάλη συζήτηση στην Αμερική σχετικά με τα αποτελέσματα μίας έρευνας η οποία έδειξε ότι η χρήση Β-καροτίνης (και η κατανάλωση των λαχανικών που την περιέχουν), δεν προστατεύει τελικά από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούσαν Β-καροτίνη, εμφανίστηκε καρκίνος. Το μήνυμα όμως το οποίο κατάλαβε το κοινό διαβάζοντας τους τίτλους των εφημερίδων ήταν το ότι “η Β-καροτίνη προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα”!

Αυτή η έρευνα έγινε έχοντας σαν “δείγμα” βαρείς (και μακροχρόνιους – long term) καπνιστές, και χρησιμοποιήθηκε η “φαρμακευτική μορφή” της β-καροτίνης και όχι φυσική β-καροτίνη η οποία βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά.

Αυτό που διαπίστωσαν τελικά οι ερευνητές είναι το ότι ακόμη και η Β-καροτίνη, η οποία είναι μία από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ουσίες στη φύση, δεν μπορεί όταν χορηγείται στη συνθετική (trans) μορφή, να εξουδετερώσει τις βλαπτικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών οι οποίες δημιουργούνται από τον καπνό του τσιγάρου και οι οποίες οδηγούν τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα στο να μεταλλαχθούν και έτσι να εμφανιστεί ο καρκίνος.

Με άλλα λόγια, μην νομίζετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να καπνίζετε και ταυτόχρονα να χρησιμοποιείτε σκευάσματα με συνθετική Β-καροτίνη σαν “αντίδοτο” και “άλλοθι”.

Τελικά ποιά είναι η απαραίτητη ημερήσια δόση;

Για να απαντήσουμε τελικά και στο ερώτημα του ποιά είναι η απαραίτητη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη Α, θα πρέπει να πούμε ότι ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνεται σαν βιταμίνη Α, αλλά σαν την προβιταμίνη (β-καροτίνη).

Θα πρέπει να λαμβάνεται σε ποσότητες από 10,000 έως και 25,000 IU (διεθνείς μονάδες) καθημερινά, και για αρκετό διάστημα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χρόνιο πνευμονικό πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση