Ριβοφλαβίνη ή Βιταμίνη Β2

Τί είναι

Η βιταμίνη Β2 είναι συστατικό των συνενζύμων FMN (φλαβινο-μονονουκλεοτίδιο) και FAD (φλάβινο-αδένινο-δινουκλεοτίδιο) τα οποία συμμετέχουν στο μεταβολισμό των μακροδιατροφικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες).

Ποιός είναι ο ρόλος της

Η Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό και την απορρόφηση των μακροδιατροδικών θρεπτικών συστατικών. Η Ριβοφλαβίνη παίζει σημαντικό ρόλο στις αντιδρασεις οξείδωσης στα κύτταρα. Συντελεί επίσης στην κανονική ανάπτυξη του οργανισμού. Όπως και οι περισσότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, η Ριβοφλαβίνη δεν αποθηκεύεται παρά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες στο ήπαρ οπότε είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψή της μέσω της διατροφής.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη της βιταμίνης Β2 μπορεί να προκαλέσει, καταβολή, καθυστέρηση στην επούλωση των πληγών, χειλίτιδα, γλωσσίτιδα, ρινίτιδα.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η υπερδοσολογία Ριβοφλαβίνης δεν είναι τοξική και ακόμα και σε μακροχρόνια μεγάλες δόσεις που έχουν χορηγηθεί για θεραπευτικούς λόγους, η βιταμίνη δεν είχε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πηγές

Η Ριβοφλαβίνη είναι πλατιά διαδεδομένη σε όλα τα τροφίμα είτε αυτά είναι φυτικής προέλευσης είτε αυτά είναι ζωικής προέλευσης. Κύριες πηγές της βιταμίνης αποτελούν το συκώτι και τα νεφρά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, το κρέας καθώς και τα δημητριακά πρωινού τα οποία είναι συνήθως εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη Ριβοφλαβίνης

Βρέφη εώς 12 μηνών……….0,4 mg
Παιδιά 1-3 ετών……………..0,6 mg
Παιδιά 4-6 ετών……………..0,8 mg
Παιδιά 7-10 ετών……………1,0 mg
Ανδρες 11-14 ετών………….1,2 mg
Ανδρες 15 ετών+……………1,3 mg
Γυναίκες 11 ετών+………….1,2 mg
Κύηση………………………+ 0,3 mg
Θηλασμός………………… + 0,5 mg

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση