αγχος και εντονοι χτυποι καρδιάς | κρυα χερια εγκυμοσυνη | τι ειναι το χαπι πριν την αμβλωση | εμφραγμα

Ριβοφλαβίνη ή Βιταμίνη Β2


Τί είναι

Η βιταμίνη Β2 είναι συστατικό των συνενζύμων FMN (φλαβινο-μονονουκλεοτίδιο) και FAD (φλάβινο-αδένινο-δινουκλεοτίδιο) τα οποία συμμετέχουν στο μεταβολισμό των μακροδιατροφικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες).

Ποιός είναι ο ρόλος της

Η Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό και την απορρόφηση των μακροδιατροδικών θρεπτικών συστατικών. Η Ριβοφλαβίνη παίζει σημαντικό ρόλο στις αντιδρασεις οξείδωσης στα κύτταρα. Συντελεί επίσης στην κανονική ανάπτυξη του οργανισμού. Όπως και οι περισσότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, η Ριβοφλαβίνη δεν αποθηκεύεται παρά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες στο ήπαρ οπότε είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψή της μέσω της διατροφής.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη της βιταμίνης Β2 μπορεί να προκαλέσει, καταβολή, καθυστέρηση στην επούλωση των πληγών, χειλίτιδα, γλωσσίτιδα, ρινίτιδα.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η υπερδοσολογία Ριβοφλαβίνης δεν είναι τοξική και ακόμα και σε μακροχρόνια μεγάλες δόσεις που έχουν χορηγηθεί για θεραπευτικούς λόγους, η βιταμίνη δεν είχε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πηγές

Η Ριβοφλαβίνη είναι πλατιά διαδεδομένη σε όλα τα τροφίμα είτε αυτά είναι φυτικής προέλευσης είτε αυτά είναι ζωικής προέλευσης. Κύριες πηγές της βιταμίνης αποτελούν το συκώτι και τα νεφρά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, το κρέας καθώς και τα δημητριακά πρωινού τα οποία είναι συνήθως εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη Ριβοφλαβίνης

Βρέφη εώς 12 μηνών..........0,4 mg
Παιδιά 1-3 ετών.................0,6 mg
Παιδιά 4-6 ετών.................0,8 mg
Παιδιά 7-10 ετών...............1,0 mg
Ανδρες 11-14 ετών.............1,2 mg
Ανδρες 15 ετών+...............1,3 mg
Γυναίκες 11 ετών+.............1,2 mg
Κύηση...........................+ 0,3 mg
Θηλασμός..................... + 0,5 mg

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.