καταπιε lego | τετανος καβαλιωτης προφυλαξη | φλεγμονη μεσα απο το τριχωτο του κρανιου | βρογχιτιδα

Βιταμίνη Ε ή Τοκοφερόλη


Τί είναι

Με τον όρο βιταμίνη Ε συγκενρώνουμε 2 σειρές ουσιών, τις Τοκοφερόλες και τις Τοκοτριενόλες. Από αυτές πιο σημαντικό ρόλο παίζουν οι Τοκοφερόλες και πιο συγκεκριμένα η α-Τοκοφερόλη, η οποία αντιπροσωπεύει το 90% της βιταμίνης Ε που βρίσκεται στους ανθρώπινους ιστούς.

Ποιός είναι ο ρόλος της

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται κυρίως στα φυτικά έλαια, που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπου και δρα σαν αντιοξειδωτικό. Παρόμοια φαίνεται να είναι και η δράση της στον ανθρώπινο οργανισμό. Για αυτό το λόγο, η προτεινόμενη πρόσληψη της βιταμίνης Ε είναι ανάλογη με την πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τι προκαλεί η έλλειψή της

Ελλειψη της βιταμίνης Ε, μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία. Τα βρέφη είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην έλλειψη της βιταμίνης και πλέον οι παιδικές τροφές εμπλουτίζονται με βιταμίνη Ε. Τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες που δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν ή να χρησιμοποιήσουν τη βιταμίνη Ε επαρκώς, μπορεί να παρουσιάσουν ένα χαρακτηριστικό εξελισσόμενο νευρολογικό σύνδρομο που πλήττει το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα. Σπάνια πάντως έχουν αναφερθεί ελλείψεις στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η βιταμίνη Ε αν και ανήκει στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών δεν είναι τοξική, ακόμα και αν χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες. Αντίστοιχα τα πλεόνεκτήματα της υπερδοσολογίας τα οποία συχνά αναφέρονται δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Πηγές

Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια και το ελαιόλαδο, στους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς και κυρίως τα καρύδια και λιγότερο στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Επειδή η προτεινόμενη πρόσληψη της βιταμίνης Ε είναι ανάλογη με την πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων δεν έχουν καθιερωθεί προτεινόμενες τιμές ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη Ε. Πάντως υπολογίζεται ότι για κάθε γραμμάριο πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από τη διατροφή αντιστοιχούν 0,4 γραμμάρια βιταμίνης Ε. Για έναν ενήλικα άνδρα λοιπόν που χρειάζεται περίπου 2500 θερμίδες ημερησίως, η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βιταμίνη Ε είναι γύρω στα 7mg, ενώ αντίστοιχα για μια γυναίκα με ημερήσια ενεργειακή ανάγκη περίπου 2000 θερμίδες, η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βιταμίνη Ε είναι γύρω στα 5mg.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.