Η βιταμίνη C αυξάνει το μεταβολισμό στην τρίτη ηλικία

Η βιταμίνη C, εκτός από το ό,τι αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, φαίνεται να βοηθάει και στην ενίσχυση του μεταβολισμού σε άτομα τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Στα πρώτα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες σε άτομα ηλικίας 60-74 ετών χορήγησαν ενδοφλεβίως βιταμίνη C και παρατήρησαν ότι αυξάνεται ο μεταβολισμός σε κατάσταση ηρεμίας, κατά 100 θερμίδες την ημέρα, (αυξάνεται δηλαδή η “κάυση” των θερμίδων).

Οι επιστήμονες σε παλαιότερες έρευνές τους είχαν δείξει ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας έχουν μειωμένο μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας (RMR). Αυτό πιο απλά σημαίνει ότι καίνε λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας σε σχέση με τα νεότερα άτομα.

Το ό,τι ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου ήταν γνωστό. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν το ό,τι η μείωση αυτή οφείλεται και στη μειωμένη ικανότητα του νευρικού συστήματος να υποστηρίζει το μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας.

Η μειωμένη αυτή ικανότητα του νευρικού συστήματος φαίνεται να οφείλεται στο οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από την παρουσία ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τους ιστούς.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ενώσεις που παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό κατά την ένωση μορίων οξυγόνου με άλλα στοιχεία ή ενώσεις. Στο σώμα μας υπάρχουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες εξουδετερώνονται από τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Οταν όμως η συγκέντρωσή τους αυξάνεται κατά πολύ, οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν επικίνδυνες μεταλλάξεις και καταστρέφουν τα κύτταρα και τους ιστούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τη δημιουργία του λεγόμενου οξειδωτικού στρες, οπότε οι οξειδωτικοί μηχανισμοί υπερτερούν των αντίστοιχων αντιοξειδωτικών.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας μπορεί να επωφεληθούν σημαντικά από την πρόσληψη βιταμίνης C ή άλλων αντιοξειδωτικών παραγόντων, που αποτρέπουν την αύξηση του σωματικού λίπους και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, προφυλάσσοντας από την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών και αυξάνοντας το μεταβολισμό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση