Η παχυσαρκία είναι νόσος…συμβουλευθείτε το γιατρό σας!

Η παχυσαρκία είναι νόσος...συμβουλευθείτε το γιατρό σας!Διανύουμε την εβδομάδα παχυσαρκίας από τις 17 του μήνα, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη στις 24 Οκτωβρίου, ημερομηνία η οποία έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρας Παχυσαρκίας. Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας με αφορμή την ημέρα αυτή οργάνωσε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι), ομιλίες και εκδηλώσεις με κεντρικό θέμα την παχυσαρκία και σύνθημα ‘Φρένο στην Παχυσαρκία ελάτε στο Γκάζι’. Το Care ήταν εκεί.

Το πρόγραμμα διαλέξων της εκδήλωσης, με θέμα ‘Η παχυσαρκία σήμερα και η πρόληψη για το αύριο περιλάμβανε διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες όπως ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαινέκος, ο καθηγητής κ. Ν. Κατσιλάμπρος, ο Δρ. Αναστάσιος Μόρτογλου από την Αθήνα και ο Δρ. Τσαντ Μούσλεχ και ο Δρ. Θεμιστοκλής Τζώτζας από τη Θεσσαλονίκη.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, τιμήθηκαν οι προηγούμενοι πρόεδροι της Εταιρείας κ. Αναστάσιος Μόρτογλου, ενδοκρινολόγος και διευθυντής τομέα ενδοκρινολογίας, διαβήτη και μεταβολισμού του Ιατρικού κέντρου Αθηνών, ο καθηγητής Παθολογίας κ. Νίκος Κατσιλάμπρος, διευθυντής Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Λαϊκου νοσοκομείου και ο κ. Ε. Καπαντάης.
Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης παρουσίαση προϊόντων Μεσογειακής διατροφής, παρουσίαση ιδανικής σχολικής καντίνας καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.
Παράλληλα υπήρχαν εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και γελοιογραφίας, ενώ η ημερίδα έκλεισε με συναυλία της Ελλης Πασπαλά.

Η παχυσαρκία είναι νόσος...συμβουλευθείτε το γιατρό σας!

Συνέντευξη με τον κο Πανοτόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι νόσος...συμβουλευθείτε το γιατρό σας!Care
Το μήνυμα για την παχυσαρκία είναι πολύ δύσκολο να περάσει και η συνδρομή της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας είναι πολύ σημαντική. Πως σχολιάζεται αυτή την προσπάθεια και τι αποτελέσματα μπορεί να έχει;

Οπως είπατε και πριν, το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μία επιδημία και δεν μπορεί να λυθεί αποσπασματικά, εάν τρεις, τέσσερις ή πέντε από εμάς καταφύγουν να κάνουν μία δίαιτα ή να αντιμετωπίσουν επιφανειακά το πρόβλημα. Όπως σας είπα και πριν, η πρόληψη φαίνεται να είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος, ο πλέον μακροχρόνιος και η ελπίδα μας για τα επόμενα χρόνια. Πρόληψη θα πεί ενημερώνω τον κόσμο πάνω από όλα και γι’ αυτό, ξεχνώντας τα επιστημονικά μας συνέδρια, που πάντα υπάρχουν, τις επιστημονικές ανακοινώσεις και ανησυχίες, θέλαμε να φέρουμε σήμερα τον κόσμο σε μία εκδήλωση στο ‘Γκάζι’, απλή, κατανοητή, όχι λαικίστικη, στην οποία μπορεί να γλεντήσει, μπορεί να μάθει, μπορεί να παίξει – τα παιδιά μπορεί να παίξουν-, μπορεί να δει εκθέσεις και η έννοια της πρόληψης μπορεί να γίνει πιο κατανοητή και πιο προσιτή στον κόσμο.

Η παχυσαρκία είναι νόσος...συμβουλευθείτε το γιατρό σας!Care
Θα υπάρξουν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις;

Από πλευράς παραλλήλων εκδηλώσεων έχει γίνει ήδη μία μεγάλη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα μία εκδήλωση στη Κέρκυρα και στα Γιάννενα οργανωμένη από την Ελληνική Εταιρία Παχυσαρκίας, με τοπικούς ιατρούς, υπάρχει σήμερα αυτή η εκδήλωση στο ‘Γκάζι’ και όπως ξέρετε υπάρχει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, να περάσει το μήνυμα ότι η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Το μήνυμα αυτό είναι κατ΄αρχάς αισιόδοξο. Η λέξη «αντιμετωπίζεται» δείχνει ότι πρέπει κατ΄αρχάς να υπάρχει αισιοδοξία. Πιθανώς όχι υπεραισιοδοξία, ούτε απλούστευση. Η παχυσαρκία δεν είναι διαιτητικό φαινόμενο είναι δυστυχώς ένα χρόνιο νόσημα, που θέλει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση από ομάδα, από ιατρό ειδικό, από τόνωση της ψυχής, από έλεγχο της κληρονομικότητας και τέλος πρέπει όλα αυτά να εντάσσονται σε μία πολυπαραγοντική ομάδα και όχι σε μία προσπάθεια, η οποία θα κρατήσει δυο τρεις μήνες θα κάνουμε τη δίαιτα, θα τελειώσει η ιστορία.

Συνέντευξη με τον κο Αναστάσιο Μόρτογλου

Η παχυσαρκία είναι νόσος...συμβουλευθείτε το γιατρό σας!Care
Κύριε Μόρτογλου, είσαστε από τους πρώτους ανθρώπους, που ασχοληθήκατε με την παχυσαρκία στην Ελλάδα. Πως βλέπετε το μέλλον σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα;

Με την παχυσαρκία ασχολήθηκαν στην Ελλάδα πολλοί πριν από εμένα, αλλά όχι σε επιστημονικό επίπεδο. Δυστυχώς ήταν και είναι η πιο παραμελημένη ιστορία επιστημονικώς και από την πλευρά του Πανεπιστημίου, αλλά και από την πλευρά των Αρχών. Ακόμα και σήμερα δυστυχώς στη χώρα μας, η παχυσαρκία δεν αναγνωρίζεται ως νόσος., που σημαίνει ότι το κόστος για την αντιμετώπισή της βαραίνει τον καθένα ξεχωριστά. Και βλέπουμε λοιπόν το τραγικό γεγονός τις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικά τάξεις που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας να μην αντιμετωπίζουν την νόσο και τις υψηλότερες με χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας και χαμηλότερο επίπεδο παχυσαρκίας να δίνουν τα πάντα γιατί έχουν την οικονομική άνεση για την αντιμετώπισή της. Η πρόληψη είναι βασική παράμετρος στην αντιμετώπιση. Δυστυχώς η γενιά μας είναι γενιά παχύσαρκη. Να μην είναι η επόμενη. Η πρόληψη θέλει ενημέρωση και η ενημέρωση θέλει οργάνωση και η οργάνωση θέλει χρήματα. Εάν δεν ασχοληθεί το Κράτος ή οι μεγάλοι οργανισμοί και ο 21ος αιώνας θα καθορίζει τη χώρα μας σαν χώρα με τα πιο παχύσαρκα άτομα. Επομένως το μέλλον με τα σημερινά δεδομένα είναι αβέβαιο. Με απλές κινήσεις και με μικρό, όχι μεγάλο κόστος αλλα με διάθεση κυρίως για οργάνωση και για επίλυση του προβλήματος θα μπορέσουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, όχι μόνο επαναλαμβάνω στη θεραπεία αλλά κυρίως στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης , που δυστυχώς είναι στο μηδέν, γι’αυτό και αυξάνουν τα ποστοστά παχυσαρκίας της παιδικής, τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόληψη παχαίνει το παιδί, δεν παχαίνει το παιδί δε θα έχουμε τη μετά από εμάς γενιά, γενιά παχύσαρκων ανθρώπων.

Care
Μία ερώτηση για την ιδανική σχολική καντίνα, είδαμε ότι υπάρχουν σάντουιτς, γιαούρτι κ.λπ. Γιατί λείπουν τα φρούτα;

Ένας χυμός είναι πρακτικά ένα φρούτο. Πολλές φορές το παιδί θέλει κάτι να πιεί, έτσι έχει μάθει. Γι΄αυτό και πίνει ένα αναψυκτικό. Μπορεί να υποκαταστήσει το αναψυκτικό με ένα χυμό. Το φρούτο έχει θέση αναμφισβήτητα. Αλλά όταν αποφασίσει να φάει κάτι συμπαγές, είναι προτιμότερο να φάει ας πούμε ένα κουλούρι, δηλαδή ένα σκέτο υδατανθρακούχο γεύμα, το οποίο θα ήταν και ιδανικό εάν ήταν ολικής άλεσης, δηλαδή έχει και κάποιες ίνες και αντί για υγρό αναψυκτικό να πιεί και ένα χυμό. Το φρούτο αναμφισβήτητα έχει θέση και μάλιστα μπορεί να πάρει και τη θέση ενός ζαχαρωτού. Ίσως να μη ζήσατε την εποχή, που είχαμε τα μηλαράκια, τα φυρίκια, ντυμένα με την κόκκινη καραμέλα. Είναι ένα θαυμάσιο ζαχαρωτό, με ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, με ένα ολόκληρο φρούτο με το φλούδι του, που ξεπερνάει τις δυσμενείς επιδράσεις της ζάχαρης, τόσο πολύ, που εγώ τουλάχιστο, το συνιστούσα ανεπιφύλακτα.

Συνέντευξη με τον Καθηγητή Παθολογίας, κο Νίκο Κατσιλάμπρο

Η παχυσαρκία είναι νόσος...συμβουλευθείτε το γιατρό σας!Care
Γιατί ο Έλληνας επιμένει να είναι παχύσαρκος;

Oι βαθύτεροι λόγοι σε αυτό το σημαντικό ερώτημα που θέσατε είναι οι εξής: 1) Ο Έλληνας, εμείς όλοι δηλαδή, δεν έχουμε καταλάβει καλά ότι η παχυσαρκία είναι νόσος. 2) Εμείς οι Έλληνες μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, οπότε είχαμε σημαντική στέρηση τροφίμων, εάν μου επιτρέπετε την έκφραση, πέσαμε κυριολεκτικώς επάνω στην αφθονία του φαγητού 3) Δυστυχώς δεν έχουμε την πρέπουσα ενημέρωση σε ευρεία έκταση σε ότι αφορά την επιλογή τροφίμων, παρότι η Ελληνική δίαιτα και ιδίως αυτή που εφαρμόζονταν την παλαιά εποχή στην Κρήτη είναι η κατ΄εξοχήν δίαιτα μεσογειακού τύπου, η οποία συνιστάται σήμερα και μάλιστα υιοθετείται και ενθαρρύνεται από πολλές πολιτισμένες χώρες, εντούτοις εμείς εδώ στην Ελλάδα μόνο τα πολύ τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι αυτή η δίαιτα η οποία στηρίζεται σε επάρκεια λαχανικών, σε όσπρια, σε φρούτα, σε ψάρι και όχι τόσο παρά μόνο σε μικρές ποσότητες σε κρέας και στα προιόντα του είναι η δίαιτα η οποία συνδυάζεται με καλή υγεία, είναι η δίαιτα, η οποία υπόσχεται λιγότερη προσβολή του καρδιαγγειακού συστήματος από αθηροσκλήρωση, είναι η δίαιτα μάλιστα η οποία όπως ξέρουμε σήμερα, συνοδεύεται λιγότερο από νεοπλάσματα. Επίσης ένας 4ος λόγος είναι ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα , μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε την αξία της φυσικής άσκησης, την αξία του απλού περπατήματος.

Care
Ποιός ο ρόλος της ηλικίας στην απώλεια βάρους. Είναι πιο δύσκολο να χάσει κανείς κιλά, όταν βρίκεται σε πιο μεγάλη ηλικία;

Είναι κάπως δυσκολότερο, γιατί κινείται λιγότερο. Εν πάσει περιπτώσει δεν είναι ένα σοβαρό εμπόδιο, παρόλα αυτά. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η βλαπτική ενέργεια της παχυσαρκίας είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αφορά νεαρά άτομα. Μάλιστα υπήρξαν ενδιαφέροντα επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, τα οποία μας δείχνουν ότι όταν κανείς γίνει παχύσαρκος σε μεγάλη ηλικία ασφαλώς και τότε παραβλάπτεται η υγεία του, αλλά η βλάβη αυτή και οι θάνατοι, ιδιαιτέρως η θνησιμότητα είναι μικρότερη όταν γίνει σε μεγάλη ηλικία παχύσαρκος, παρά όταν γίνει παχύσαρκος σε μικρή ηλικία, υπό την έννοια ότι συγκρίνεται πάντοτε με λεπτόσωμα άτομα της ίδιας ηλικίας.

Συνέντευξη με την κα Τζένη Ορνεράκη

Η παχυσαρκία είναι νόσος...συμβουλευθείτε το γιατρό σας!Care
Πως μπορεί η γελοιογραφία να περάσει μηνύματα για την παχυσαρκία;

Από τα εκθέματα εδώ, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι το μήνυμα έχει ήδη περάσει. Ο μόνος τρόπος, που γίνεται δεκτό από τον άλλο χωρίς να ενοχληθεί είναι το χιούμορ. Είναι αυτό που έχει τη μεγαλήτερη απήχηση, γιατί ο άλλος δεν ενοχλείται, δεν στηλιτεύει το σημείο που τον πονάει, αλλά είναι ευρύτερα και δοσμένα με χιούμορ, ώστε να μπορεί ο άλλος να το βλέπει και να χαμόγελάει και να μη θλιβεται.

Η παχυσαρκία είναι νόσος...συμβουλευθείτε το γιατρό σας!Care
Μιλήστε μας γενικότερα για τη δουλειά των παιδιών στο σχολείο του κου Ορνεράκη, καθώς η παχυσαρκία είναι μόνο μία διάσταση αυτής της ιστορίας.

Στη σχολή μας διδάσκονται όλες οι τεχνικές που αφορούν το επάγγελμα του σκιτσογράφου.Οι σπουδαστές που τελειώνουν τη σχολή είναι έτοιμοι να εργασθούν σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει η εικόνα, με οποιεσδήποτε τεχνικές και οπουδήποτε.

Πρόληψη, το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης

Ηταν πραγματικά μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση και με μεγάλη συμμετοχή από την πλευρά των Αθηναίων. Εμείς να ευχηθούμε να περάσει το κεντρικό μήνυμα, που δεν είναι άλλο από την πρόληψη για την παχυσαρκία. Και στην περίπτωση της παχυσαρκίας ισχύει απόλυτα η σοφή Ιπποκρατική ρήση που θεωρεί προτιμότερο να προλαμβάνει κανείς, παρά να θεραπεύει!

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση