Τροφική αλλεργία – Δυσανεξία

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Με τον όρο τροφική αλλεργία, εννοούμε την αντίδραση υπερευαισθησίας του σκύλου και της γάτας, στα διάφορα αντιγόνα που περιέχονται στην τροφή τους.

Παθογένεια

Πιστεύεται ότι υπεισέρχονται οι τύποι Ι, ΙΙΙ και ΙV αλλεργικής αντίδρασης. Στην τροφική αλλεργία, παράγεται απευθείας ισταμίνη, μετά τη λήψη του υπεύθυνου τροφικού αλλεργιογόνου.

Τα κατοικίδια σαρκοφάγα μπορεί να ευαισθητοποιηθούν σε ένα ή περισσότερα είδη τροφίμων και συνηθέστερα το βοδινό κρέας, το γάλα αγελάδας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κοτόπουλο, τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια, τα ψάρια. Οι χρωστικές, αρωματικές και συντηρητικές ουσίες που περιέχονται στις βιομηχανοποιημένες τροφές, ευθύνονται για την ευαισθητοποίηση μικρού μόνο αριθμού ζώων.

Κλινική εικόνα

Παρατηρείται γενικευμένος κνησμός, που δεν είναι εποχικός και ορισμένες φορές δεν ανταποκρίνεται καλά στα γλυκοκορτικοειδή. Συνήθως παρατηρούνται διαφόρου μεγέθους βλαττίδες, πλάκες, φλύκταινες, πομφοί, ερύθημα, έλκη, διαβρώσεις, εφελκίδες, λειχηνοποίηση και υπερχρωμία. Πολλοί σκύλοι με τροφική αλλεργία παρουσιάζουν 3 κενώσεις την ημέρα.

Διάγνωση

Βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εικόνα και την ανταπόκριση στη χορήγηση υποαλλεργικού σιτηρεσίου για 10 – 13 εβδομάδες. Ζώα κάτω των 6 μηνών καθώς και υπερήλικα ζώα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τροφική αλλεργία.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση υποαλλεργικού σιτηρεσίου. Τρόφιμα που συνήθως χρησιμοποιούνται στα υποαλλεργικά σιτηρέσια είναι : κρέας αρνιού, πάπιας, κουνελιού, γαλοπούλας,τόνου, το ρύζι οι πατάτες και το ηλιέλαιο. Κατά την πρώτη εβδομάδα του σιτηρεσίου μπορεί να χορηγηθούν γλυκοκορτικοειδή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση