εγκολπωματα | το εμβολιο BSG | κρεμα κατα της τριχοφυιας | αρρυθμιες | triximo epigonatida | ινωμα στο στομα

Τροφική αλλεργία - Δυσανεξία


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Με τον όρο τροφική αλλεργία, εννοούμε την αντίδραση υπερευαισθησίας του σκύλου και της γάτας, στα διάφορα αντιγόνα που περιέχονται στην τροφή τους.

Παθογένεια

Πιστεύεται ότι υπεισέρχονται οι τύποι Ι, ΙΙΙ και ΙV αλλεργικής αντίδρασης. Στην τροφική αλλεργία, παράγεται απευθείας ισταμίνη, μετά τη λήψη του υπεύθυνου τροφικού αλλεργιογόνου.

Τα κατοικίδια σαρκοφάγα μπορεί να ευαισθητοποιηθούν σε ένα ή περισσότερα είδη τροφίμων και συνηθέστερα το βοδινό κρέας, το γάλα αγελάδας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κοτόπουλο, τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια, τα ψάρια. Οι χρωστικές, αρωματικές και συντηρητικές ουσίες που περιέχονται στις βιομηχανοποιημένες τροφές, ευθύνονται για την ευαισθητοποίηση μικρού μόνο αριθμού ζώων.

Κλινική εικόνα

Παρατηρείται γενικευμένος κνησμός, που δεν είναι εποχικός και ορισμένες φορές δεν ανταποκρίνεται καλά στα γλυκοκορτικοειδή. Συνήθως παρατηρούνται διαφόρου μεγέθους βλαττίδες, πλάκες, φλύκταινες, πομφοί, ερύθημα, έλκη, διαβρώσεις, εφελκίδες, λειχηνοποίηση και υπερχρωμία. Πολλοί σκύλοι με τροφική αλλεργία παρουσιάζουν 3 κενώσεις την ημέρα.

Διάγνωση

Βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εικόνα και την ανταπόκριση στη χορήγηση υποαλλεργικού σιτηρεσίου για 10 - 13 εβδομάδες. Ζώα κάτω των 6 μηνών καθώς και υπερήλικα ζώα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τροφική αλλεργία.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση υποαλλεργικού σιτηρεσίου. Τρόφιμα που συνήθως χρησιμοποιούνται στα υποαλλεργικά σιτηρέσια είναι : κρέας αρνιού, πάπιας, κουνελιού, γαλοπούλας,τόνου, το ρύζι οι πατάτες και το ηλιέλαιο. Κατά την πρώτη εβδομάδα του σιτηρεσίου μπορεί να χορηγηθούν γλυκοκορτικοειδή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.