αδενομύωση μήτρας | σκληρη κοιλια | σκυλοι μεταδοτικα νοσηματα | χειρουργιος αυχενας μηραιου οστου

Μετάλλαξη γονιδίου προφυλάσσει από τη δυσανεξία στο γάλαΕκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα στην πέψη γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως του γάλακτος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics, τα άτομα που παρουσιάζουν τη δυσανεξία έχουν την αρχέγονη μορφή ενός γονιδίου, το οποίο σε κάποιο στάδιο της εξέλιξης μεταλλάχτηκε καθιστώντας έτσι δυνατή την εισαγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ναυτία, κράμπες, φούσκωμα στο στομάχι και αέρια, ακόμη και διάρροια, συμπτώματα που αρχίζουν σε 30 λεπτά με 2 ώρες μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη.

H δυσανεξία αυτή παρουσιάζεται στην περίοδο απογαλακτισμού του παιδιού και χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή του ενζύμου για τη διάσπαση της λακτόζης ενός σακχάρου του γάλακτος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο UCLA, των ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Φιλανδίας που πραγματοποίησαν την έρευνα, στα πρώτα στάδια της εξέλιξης, όλοι οι άνθρωποι παρουσίαζαν δυσανεξία στη λακτόζη.

Με την πάροδο όμως του χρόνου κάποιες φυλές παρουσίασαν μια μετάλλαξη, η οποία τους έδωσε το πλεονέκτημα να χρησιμοποιούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από μία ομάδα 196 ενήλικων ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη. Στην ομάδα αυτή υπήρχαν άτομα από διάφορες εθνικότητες (Ευρωπαίους, Αφρικανούς και Ασιάτες). Στη συνέχεια σύγκριναν το DNA των ατόμων αυτών με αυτό ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων τα οποία δεν παρουσίαζαν τη δυσανεξία.

Αν και δεν παρατηρήθηκε καμιά διαφορά στο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της λακτάσης, του ενζύμου που διασπά την λακτόζη, βρέθηκαν δύο διαφορετικές παραλλαγές μίας περιοχής εκτός του συγκεκριμένου γονιδίου.

Τα άτομα με την δυσανεξία είχαν την αρχική παραλλαγή, ενώ όσοι δεν την παρουσίαζαν είχαν την μεταγενέστερη.

Μέχρι σήμερα οι ερευνητές προσπαθούσαν να δώσουν απάντηση για την αιτιολογία της δυσανεξίας αυτής, μελετώντας το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της λακτάσης.

Χάρη στην ανακάλυψη αυτή, οι ειδικοί θεωρούν ότι με μία απλή εξέταση DNA από δείγμα αίματος, θα μπορούν να διαπιστώνουν αν κάποιος παρουσιάζει την συγκεκριμένη δυσανεξία. Τα τεστ που υπάρχουν σήμερα είτε είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα είτε δίνουν αναξιόπιστα αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.