Μνήμη

Vata

Η μνήμη του αέρινου ανθρώπου είναι πολύ επιφανειακή. Εύκολα θα αποστηθίσει κάτι (το πιάνει στον αέρα), για να το ξεχάσει επίσης εύκολα την άλλη στιγμή. Γενικά θεωρείται άτομο με ασθενική μνήμη και αυτό συχνά του δημιουργεί προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει διότι τη στιγμή που ακούει κάτι, ή διαβάζει κάτι, το μυαλό του θα ασχολείται και με δέκα ακόμη θέματα. Το αποτέλεσμα είναι να μήν εντυπώνονται καλά τα πράγματα στη μνήμη του. Είναι το άτομο το οποίο θα γυρίσει πολλές φορές στην αρχή της σελίδας του βιβλίου ή της εφημερίδας που διαβάζει για να θυμηθεί περί τίνος πρόκειται.

Όταν θα χρειαστεί επίσης να ανακαλέσει κάτι από τη μνήμη του, αυτό πάλι θα είναι δύσκολο, διότι εκείνη τη στιγμη το μυαλό του θα απασχολείται και πάλι με διάφορα άλλα θέματα.

Οι μαθητές και φοιτητές που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους θα πρέπει να κάνουν τις επαναλήψεις τους πολλές φορές, και όσο είναι δυνατόν πιό κοντά στην ημερομηνία του διαγωνίσματος (ακόμη και το ίδιο πρωϊνό εάν είναι δυνατόν).

Τα αέρινα άτομα συνδέονται εύκολα με τους ήχους (που τους μεταφέρει ο αέρας – Vayu) και θα δείξουν έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική. Σκέπτονται με λέξεις και μάλιστα μπορεί να σιγοψιθυρίζουν την ώρα που σκέπτονται ή διαβάζουν.

Pitta

Τα πύρινα άτομα αποστηθίζουν σχετικά εύκολα και εδώ τους βοηθά το μυαλό τους το οποίο αυτόματα σχεδόν αναλύει τα προσλαμβανόμενα γεγονότα και τα τακτοποιεί σε “πίνακες”. Η ανάκληση επίσης των πληροφοριών είναι εύκολη διότι και πάλι τα πάντα είναι τακτοποιημένα σε “ντουλαπάκια” και εύκολα προσπελάσιμα.

Βοηθά πολύ τους πύρινους μαθητές να τακτοποιούν και να συστηματοποιούν τα μαθήματα, φτιάχνοντας τις δικές τους σημειώσεις κάθε φορά και να έχουν ένα συστηματικό διάβασμα για αρκετές ημέρες πρίν από τις εξετάσεις τους.

Τα πύρινα άτομα σκέπτονται με εικόνες και πίνακες, οπτικοποιούν όσο μπορούν δηλαδή τον τρόπο σκέψης τους. Όταν εκφράζονται, νομίζεις ότι βλέπεις μπροστά σου ζωντανά όλα αυτά τα οποία σου διηγούνται.

Kapha

Στα υδάτινα άτομα η όποια νέα πληροφορία κάνει πολύ ώρα να εισέλθει στο μυαλό τους και πρέπει κανείς να τους επαναλάβει αρκετές φορές το ίδιο πράγμα για να το χωνέψουν. Από τη στιγμή βέβαια που θα το καταλάβουν, θα το θυμούνται για πάρα πολλά χρόνια.

Είναι τα άτομα εκείνα που θα σου περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τί συνέβη στη συναρπαστική σχολική έκδρομή της έκτης γυμνασίου, ενώ εάν κάτι που συνέβη μόλις εχθές αλλά δεν ήταν αρκετά ενδιαφέρον, μπορεί να το έχουν ήδη ξεχάσει.

Έχουν τη χαρακτηριστική “μνήμη του ελέφαντα” και όπως ο ελέφαντας, είναι γενικά αργοκίνητοι και δύσκολα θα ενδιαφερθούν για κάτι. Όταν όμως τελικά δείξουν ενδιαφέρον, οτιδήποτε γίνει τους εντυπώνεται βαθιά και “κολλάει” στη μνήμη τους.

Τα υδάτινα άτομα συνήθως συνδέουν τη μνήμη τους με συναισθηματικές καταστάσεις και πολλές φορές είναι τα συναισθήματά τους που “σκέπτονται” γι΄αυτούς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση