σωμα ανθρωπου οργανα | κακωση εξω μηνισκου | κυκλοθυμια και παρενεργειες | καρκίνος γλώσσας φωτογραφίες

Θεραπεία ουλίτιδας


Άλλες ονομασίες

Αποτρύγωση, Καθαρισμός.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η θεραπεία της ουλίτιδας συνίσταται στην απομάκρυνση της πέτρας (τρυγίας, πλάκας) από τις επιφάνειες των δοντιών (τόσο πάνω όσο και κάτω από τα ούλα), ούτως ώστε αυτές να γίνουν λείες και καθαρές στοιχεία απαραίτητα για την υγεία των ούλων.

Η ουλίτιδα ως γνωστόν αποτελεί μια φλεγμονή των ούλων δηλαδή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι και την ρίζα του (περιοδοντικοί ιστοί). Κύριο αίτιο της ουλίτιδας είναι αυτό που ο κόσμος ονομάζει πέτρα. Η πέτρα στα αρχικά στάδια της (λέγεται τρυγία), είναι μαλακή και δεν είναι σταθερά προσκολλημένη στα δόντια, αποτελείται δε από υπολείμματα τροφών και μικροβίων. Με τη πάροδο του χρόνου και με την βοήθεια των αλάτων του σάλιου αρχίζει και σκληραίνει σιγά-σιγά και προσκολλάται όλο και πιο σταθερά στα δόντια (σ’ αυτό το στάδιο ονομάζεται οδοντική πλάκα), με αποτέλεσμα η απομάκρυνση της με την οδοντόβουρτσα να είναι πλέον ανέφικτη. Ο οδοντίατρος λοιπόν προκειμένου να θεραπεύσει την ουλίτιδα θα αφαιρέσει την τρυγία και την οδοντική πλάκα απ’ όλες τις επιφάνειες των δοντιών (διαδικασία που ονομάζεται αποτρύγωση), χρησιμοποιώντας τους υπέρηχους (απομακρύνουν μηχανικά την πέτρα με την βοήθεια υπέρηχων) και ειδικά χειροκίνητα εργαλεία που λέγονται ξέστρα.

Όταν η πέτρα έχει προχωρήσει κάτω από τα ούλα η αφαίρεση της μπορεί να είναι λίγο επώδυνη, αλλά με την χρήση της τοπικής αναισθησίας το πρόβλημα αυτό λύνεται πολύ εύκολα. Σε περίπτωση που έχουμε μεγάλες συσσωρεύσεις πλάκας, τότε ίσως χρειαστούν περισσότερες από μία επισκέψεις για την πλήρη αφαίρεση της. Μετά την πλήρη αφαίρεση της, ο ασθενής έχει μια χαρακτηριστική αίσθηση καθαρότητας μέσα στο στόμα και αισθάνεται τα δόντια του λεία με την γλώσσα. Αυτήν την αίσθηση είναι στο χέρι του να την διατηρήσει με το να τηρεί με συνέπεια τους κανόνες στοματικής υγιεινής που θα του υποδείξει ο οδοντίατρος. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι μετά τον καθαρισμό από τον οδοντίατρο, έτσι και δεν πλένουμε τα δόντια μας ή τρυγία θ’ αρχίσει να σχηματίζεται αμέσως μετά το πρώτο μας γεύμα! Καλό είναι τέλος να επισκεπτόμαστε κάθε εξάμηνο τον οδοντίατρο μας, προκειμένου να αφαιρεί προληπτικά την πέτρα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.