Η θεραπεία του χρώματος

Χρώματα, τα οποία δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα στους ασθενείς, και τους ενθαρρύνουν για κίνηση και άσκηση, χρησιμοποιήθηκαν σε τοιχογραφίες στους χώρους υδροθεραπείας, σε κεντρικό νοσοκομείο του Λονδίνου. Υπάρχουν χρώματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν πιο δυναμικά και πιο θετικά, σύμφωνα με ερευνητές από το τμήμα χημείας χρωμάτων του πανεπιστημίου του Λιντς στη Μ. Βρετανία, οι οποίοι χρησιμοποιώντας πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις, κατάφεραν να περιγράψουν το πως οι άνθρωποι αντιδρούν θετικά στη θέα διαφορετικών χρωμάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πως αντιδρούν συναισθηματικά οι άνθρωποι στη θέα των διαφορετικών χρωμάτων ήταν, μέχρι και σήμερα, αντικείμενο των καλλιτεχνών και των σχεδιαστών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τα πορίσματά τους, με επιστημονικό τρόπο.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λιντς, με επικεφαλή το Δρ. Νοbbs, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο, το Πολυτεχνικό πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το πανεπιστήμιο Chulalongkorn, στην Ταϋλάνδη, κατάφεραν να δημιουργήσουν μία κλίμακα συναισθημάτων που σχετίζονται με τη θέα των χρωμάτων.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν αυτή την κλίμακα μετά από ανάλυση των αντιδράσεων των ανθρώπων στα διάφορα χρώματα. Οι ερωτήσεις για τη διαμόρφωση της κλίμακας περιλάμβαναν τη συσχέτιση των συναισθημάτων με συγκεκριμένες λέξεις, όπως για παράδειγμα το αν το χρώμα είναι απαλό ή έντονο, θερμό ή ψυχρό.

Μετά την ανάλυση μίας ευρείας παλέτας χρωμάτων οι επιστήμονες από τη Μ. Βρετανία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη, δημιούργησαν μία κλίμακα για τα χρώματα, ανάλογα με τα συναισθήματα που δημιουργούν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση