παθησεις γλωσσας | ποσες θερμιδες εχει ενα κιλο | βρογχικο ασθμα

Κύστεις οδοντοφόρες


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Οι οδοντοφόρες κύστεις είναι κύστεις (σάκοι γεμάτοι υγρό) που σχηματίζονται γύρω από την μύλη (το πάνω μέρος) ενός δοντιού που δεν έχει βγει (ανατείλει) ακόμα, είναι δηλαδή μέσα στο κόκαλο της γνάθου, με αποτέλεσμα να το εμποδίζουν να ανατείλει και να το μετακινούν σε άλλη θέση μέσα στο κόκαλο μακριά από την φυσιολογική του.

Παθογένεια

Οι κύστεις αυτές δημιουργούνται από τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της αδαμαντίνης, της ουσίας δηλαδή που περιβάλει εξωτερικά το δόντι και είναι γνωστή ως σμάλτο. Ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί τα κύτταρα αυτά να δημιουργήσουν την κύστη δεν είναι ακόμα γνωστός.

Κλινική εικόνα

Οι κύστεις αυτές είναι ασυμπτωματικές, δεν προκαλούν δηλαδή κάποια συμπτώματα, μέχρι λόγω της αύξησης του μεγέθους τους να προκαλέσουν διόγκωση του οστού. Πολλές φορές μάλιστα ανακαλύπτονται τυχαία μετά από ακτινογραφία της περιοχής προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια καθυστέρησης ανατολής κάποιου δοντιού.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την ακτινογραφία της περιοχής.

Αντιμετώπιση

Σε νεαρά άτομα η απλή διάνοιξη της κύστης με μια απλή χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία επιλογής προκειμένου να διατηρήσουμε το δόντι ώστε σιγά-σιγά να μπορέσει να ανατείλει μέσα στο στόμα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η αφαίρεση του δοντιού και της μεμβράνης (τοιχώματος ) της κύστης είναι η θεραπεία επιλογής.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.