Κύστεις οδοντοφόρες

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Οι οδοντοφόρες κύστεις είναι κύστεις (σάκοι γεμάτοι υγρό) που σχηματίζονται γύρω από την μύλη (το πάνω μέρος) ενός δοντιού που δεν έχει βγει (ανατείλει) ακόμα, είναι δηλαδή μέσα στο κόκαλο της γνάθου, με αποτέλεσμα να το εμποδίζουν να ανατείλει και να το μετακινούν σε άλλη θέση μέσα στο κόκαλο μακριά από την φυσιολογική του.

Παθογένεια

Οι κύστεις αυτές δημιουργούνται από τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της αδαμαντίνης, της ουσίας δηλαδή που περιβάλει εξωτερικά το δόντι και είναι γνωστή ως σμάλτο. Ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί τα κύτταρα αυτά να δημιουργήσουν την κύστη δεν είναι ακόμα γνωστός.

Κλινική εικόνα

Οι κύστεις αυτές είναι ασυμπτωματικές, δεν προκαλούν δηλαδή κάποια συμπτώματα, μέχρι λόγω της αύξησης του μεγέθους τους να προκαλέσουν διόγκωση του οστού. Πολλές φορές μάλιστα ανακαλύπτονται τυχαία μετά από ακτινογραφία της περιοχής προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια καθυστέρησης ανατολής κάποιου δοντιού.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την ακτινογραφία της περιοχής.

Αντιμετώπιση

Σε νεαρά άτομα η απλή διάνοιξη της κύστης με μια απλή χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία επιλογής προκειμένου να διατηρήσουμε το δόντι ώστε σιγά-σιγά να μπορέσει να ανατείλει μέσα στο στόμα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η αφαίρεση του δοντιού και της μεμβράνης (τοιχώματος ) της κύστης είναι η θεραπεία επιλογής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση