ελαστινη | ορθοσκόπηση | ιογενης λοιμωξη | καταγματα | καρκινος παγκρεατος | η νοσος του κρον

Κύστεις ήπατος


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Οι κύστεις του ήπατος μπορεί να έχουν διάφορες μορφές. Απλές, μονήρεις, μονόχωρες (με μία κοιλότητα) συνήθως είναι οι περισσότερες και είναι ασυμπτωματικές. Εάν το επιθήλιο (το εσωτερικό τοίχωμα) της κύστης είναι κυβοειδές, ονομάζονται κυσταδενώματα και πρέπει να αφαιρούνται, γιατί είναι δυνατό να μετατραπούν σε κακοήθεις. Οι κύστεις με διαφραγμάτια (πολύχωρες) πρέπει επίσης να αφαιρούνται γιατί είναι νεοπλασματικές.

Αντιμετώπιση

Η προσπάθεια αναρρόφησης απλών ηπατικών κύστεων, συνήθως είναι μη αποτελεσματική, αφού αυτές ξαναγεμίζουν γρήγορα. Ωστόσο μπορεί μία μικρή κύστη να αναρροφηθεί και στη συνέχεια να εγχυθεί σε αυτή καθαρή αλκοόλη και με αυτό τον τρόπο η κύστη να εξαφανιστεί.

Μεγάλες κύστεις συνήθως προκαλούν συμπτώματα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναρρόφηση, όπως προαναφέρθηκε για τις μικρές. Στις περιπτώσεις αυτές αφαιρείται λαπαροσκοπικά το πιο επιφανειακό κομμάτι (20-40%) του τοιχώματος της κύστης και στο 'άνοιγμα' που προκύπτει καθηλώνεται μέρος από το επίπλουν έτσι ώστε, να παρεμβάλλεται ανάμεσα στα τοιχώματα και να τα εμποδίζει να έρθουν σε επαφή.

Πολλαπλές κύστεις, τις μισές φορές συνοδεύονται από πολυκυστικούς νεφρούς. Συνήθως δεν χρειάζονται κάποια θεραπεία, εκτός εάν είναι πολύ μεγάλες και προκαλούν συμπτώματα. Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι χειρουργική. Αφαιρείται το τοίχωμα της πιο επιφανειακής κύστης και στη συνέχεια ενοποιούνται μεταξύ τους, έτσι ώστε να αδειάζουν προς την περιτοναϊκή κοιλότητα. Με τον τρόπο αυτό, το ήπαρ μετά το 'άδειασμά' του μπορεί να φθάσει το μισό του αρχικού του μεγέθους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.