βαροτραυμα αυτιου | λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα | αιματωμα στο γονατο | μιλι εγκυμοσυνη

Κύστεις και όγκοι σπληνός


Κύστεις

Οι πιο συνήθεις κύστεις είναι οι παραστιτικές (εχνινόκοκκος). Αυτές μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να εκδηλωθούν με σπληνομεγαλία (αύξηση των ορίων του σπληνός). Στην ακτινογραφία μπορεί να είναι ορατή η ασβεστοποίηση του κυστικού τοιχώματος. Ειδικές ορολογικές εξετάσεις θέτουν τη διάγνωση. Η αντιμετώπιση είναι σπληνεκτομή.

Αλλες κύστεις είναι δερμοειδείς επιδερμοειδείς ενδοθηλικές και ψευδοκύστεις (μετά από κάκωση σπληνός). Πολλές φορές η διάγνωση είναι αμφίβολη, γίνεται σπληνεκτομή για να αποκλεισθεί κακοήθεια. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, προτιμάται η μερική σπληνεκτομή ή η παρακολουθηση της κύστης.

Ογκοι

Ο σπλήνας αποτελεί συχνή θέση μετάστασης όγκων μαστού, πνεύμονα και δέρματος (μελάνωμα). Οι μεταστατικοί όγκοι είναι συχνά ασυμπτωματικοί, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν με σπληνομεγαλία και ρήξη σπληνός. Η σπληνεκτομή ενδείκνυται αν η νόσος δεν έχει εξαπλωθεί και άλλο σημείο. Τα κυριότερα πρωτοπαθή νεοπλάσματα του σπλήνα είναι αγγειακά, καλοήθη και κακοήθη.

Τα αιμαγγειώματα ανευρίσκονται τυχαία στο σπλήνα, που αφαιρείται για άλλη αιτία. Τα αιμαγγειοσαρκώματα εκδηλώνονται με σπληνομεγαλία, αιμολυτική αναιμία, ασκίτη, ρήξη σπληνός ή εξίδρωμα του υπεζωκότα. Είναι επιθετικοί όγκοι με κακή πρόγνωση. Τα λεμφαγγειώματα είναι κύστεις που επενδύονται από ενδοθήλιο και μπορεί να εκδηλωθούν με σπληνομεγαλία. Το λεμφαγγειοσάρκωμα μπορεί να εμφανισθεί στα πλαίσια ενός λεμφαγγειώματος.

Η αντιμετώπιση για τους όγκους που προαναφέρθηκαν είναι σπληνεκτομή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.