μυλη κυηση τι ειναι | Η καρω γναθος μεγαλητερη | έντονος πόνος στην κοιλιά και πολύ σκούρο αιμα

Κύστεις αρχέγονες


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Οι αρχέγονες κύστεις είναι κύστεις (σάκοι γεμάτοι υγρό) που σχηματίζονται μέσα στο κόκαλο των γνάθων (συνήθως της κάτω γνάθου) κατά την δεύτερη με τρίτη δεκαετία της ζωής.

Παθογένεια

Οι κύστεις αυτές δημιουργούνται από τα ειδικά κύτταρα του οργανισμού που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό του δοντιού. Οι παράγοντες που δίνουν το έναυσμα προκειμένου ν’ αρχίσει ο σχηματισμός τους δεν είναι γνωστοί. Από την στιγμή όμως που θ’ αρχίσουν να σχηματίζονται, αυξάνονται συνεχώς σε μέγεθος προχωρώντας μέσα στο κόκαλο προς την κατεύθυνση με την μικρότερη αντίσταση.

Κλινική εικόνα

Οι κύστεις αυτές είναι ασυμπτωματικές, δεν προκαλούν δηλαδή κάποια συμπτώματα, μέχρι λόγω της αύξησης του μεγέθους τους να προκαλέσουν διόγκωση του οστού. Πολλές φορές μάλιστα ανακαλύπτονται τυχαία μετά από ακτινογραφία της περιοχής.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την ακτινογραφία της περιοχής.

Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αφαίρεση της κύστης και της μεμβράνης που την περιβάλει είναι θεραπεία επιλογής. Οι ασθενείς όμως πρέπει να παρακολουθούνται, γιατί αυτές οι κύστεις έχουν την τάση να ξαναδημιουργούνται.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.