αερας στους πνευμονες αιτια | προβληματα προσφυγιας | μικροβιο στον οργανισμο | στιγμα | ερπης τυποι

Λοίμωξη απο κυτταρομεγαλοιό


Άλλες ονομασίες

Λοίμωξη απο μεγαλοκύτταροιό.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Λοίμωξη απο τον κυτταρομεγαλοιό της ομάδας του έρπητα.

Παθογένεια

1% των νεογνών είναι μολυσμένα με τον ιό. Εξαπλώνεται με επαναλαμβανόμενη η παρατεταμένη στενή επαφή όπως στα κέντρα καθημερινής φροντίδας, την αφροδίσια μετάδοση, τις μεταγγίσεις. Ο ιός παραμένει επ αόριστον στους ιστούς του ξενιστή και μπορεί να επανενεργοποιηθεί κατά την διάρκεια της ανοσοκαταστολής.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Ο ιός μεταδίδεται φυσικά και με μεταμόσχευση. Το μολυσμένο μόσχευμα είναι δυνατόν να απειλήσει την ζωή του μεταμοσχευμένου σε ορισμένες περιπτώσεις οροαρνητικών ληπτών.

Πρόληψη

Γίνεται με την χρήση οροαρνητικού αίματος και οργάνων για οροαρνητικούς λήπτες. Στους λήπτες μοσχεύματος χορηγείται υπεράνοση γ σφαιρίνη και ακυκλοβίρη προληπτικά.

Κλινική εικόνα

Σε ανοσοεπαρκείς ξενιστές η μόλυνση σπανίως προκαλεί νόσο. Σε ανοσοανεπαρκείς (μεταμοσχευμένους, πάσχοντες απο AIDS) προκαλεί πυρετό, ηπατίτιδα, αμφιβληστροειδίτιδα, πνευμονία και μπορεί να απειλεί την ζωή. Κατά την διάρκεια της ενδομητρίου ζωής προσβάλλει το εμβρυο και συχνά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Διάγνωση

Με ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα, αλλά και αντιγόνου του ιόυ στο αίμα και στα ούρα. Μερικές φορές μπορεί να αποβεί θετική η καλλιέργεια του ιού.

Αντιμετώπιση

Χορηγείται το ειδικό αντιιικό φάρμακο γκανσικλοβίρη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.