κρυοσφαιρίνες | αποχρεμπτικό σιρόπι | λιμοξη του εντερου σε νεογνο | ακροαστικα | ανωμαλιες εντερου | Χαμστερακι

Ιοί, τα παράσιτα των κυττάρων


Οι ιοί παρά το πολύ μικρό μέγεθός τους είναι από τους πλέον συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν νόσο. Από πολλούς μάλιστα αμφισβητείται αν πληρούν τα κριτήρια των υπολοίπων μορφών ζωής, μιας και 'ζούν' παρασιτικά, δηλαδή μόνο μέσα στα κύτταρα άλλων οργανισμών.

Οι ιοί εισβάλλουν στα κύτταρα και δημιουργούν αντίγραφα του εαυτού τους. Στη συνέχεια τα αντίγραφα αυτά απελευθερώνονται και καταστρέφουν το κύτταρο που τα φιλοξενούσε (λύση του κυττάρου). Ολα αυτά μέχρι οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από ιούς έχουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα. Από συχνές και συνήθως ακίνδυνες ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, μέχρι τη μάστιγα του αιώνα, το AIDS. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι ιοί ενοχοποιούνται ως παράγοντες που συμβάλουν στην πρόκληση καρκίνου.

Εντατική έρευνα γίνεται παγκοσμίως για την βελτίωση των αντιιικών φαρμάκων, των φαρμάκων δηλαδή που θα μπορούσαν να δράσουν εξοντώνοντας τους ιούς. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν τόσο αποτελεσματικά φάρμακα έναντι των ιών, όσο για παράδειγμα είναι τα αντιβιοτικά έναντι των μικροβίων. Η βάση της αντιμετώπισης ιογενών νοσημάτων είναι τα εμβόλια.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.