Ιοί, τα παράσιτα των κυττάρων

Οι ιοί παρά το πολύ μικρό μέγεθός τους είναι από τους πλέον συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν νόσο. Από πολλούς μάλιστα αμφισβητείται αν πληρούν τα κριτήρια των υπολοίπων μορφών ζωής, μιας και ‘ζούν’ παρασιτικά, δηλαδή μόνο μέσα στα κύτταρα άλλων οργανισμών.

Οι ιοί εισβάλλουν στα κύτταρα και δημιουργούν αντίγραφα του εαυτού τους. Στη συνέχεια τα αντίγραφα αυτά απελευθερώνονται και καταστρέφουν το κύτταρο που τα φιλοξενούσε (λύση του κυττάρου). Ολα αυτά μέχρι οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από ιούς έχουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα. Από συχνές και συνήθως ακίνδυνες ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, μέχρι τη μάστιγα του αιώνα, το AIDS. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι ιοί ενοχοποιούνται ως παράγοντες που συμβάλουν στην πρόκληση καρκίνου.

Εντατική έρευνα γίνεται παγκοσμίως για την βελτίωση των αντιιικών φαρμάκων, των φαρμάκων δηλαδή που θα μπορούσαν να δράσουν εξοντώνοντας τους ιούς. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν τόσο αποτελεσματικά φάρμακα έναντι των ιών, όσο για παράδειγμα είναι τα αντιβιοτικά έναντι των μικροβίων. Η βάση της αντιμετώπισης ιογενών νοσημάτων είναι τα εμβόλια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση