ο αντιτετανικος ορος ποτε πρεπει να γινεται? | στένωση αορτής | αποκολληση πλακουντα συμπτωματα

Χρόνια ουλίτιδα


Άλλες ονομασίες

Ουλίτιδα.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η χρόνια ουλίτιδα είναι μια πολύ συνηθισμένη φλεγμονή των ούλων, που οφείλεται, κυρίως σε τοπικά ερεθιστικά αίτια, με κυριότερο απ’ αυτά τα μικρόβια και την μικροβιακή πλάκα (υπολείμματα τροφών και μικροβίων που προσκολλώνται πάνω στα δόντια). Προλαμβάνεται πολύ εύκολα με την καλή στοματική υγιεινή.

Παθογένεια

Η συνεχής επίδραση κάποιου ερεθιστικού παράγοντα πάνω στα ούλα, έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό και την φλεγμονή των ιστών από τους οποίους αυτά αποτελούνται. Τέτοιοι ερεθιστικοί παράγοντες είναι τα μικρόβια και η πέτρα (μικροβιακή πλάκα) που συσσωρεύονται στα ούλα και στα δόντια λόγο κακής στοματικής υγιεινής, κακές οδοντιατρικές εργασίες (γέφυρες, σφραγίσματα, κλπ), «στριμωγμένα» δόντια, κ.α.. Η αντίδραση τώρα των ούλων σ’ αυτά τα ερεθίσματα ποικίλει ανάλογα με την διάρκεια του ερεθίσματος, την υγιεινή κατάσταση του στόματος και την αντίσταση του κάθε οργανισμού (ορισμένες ασθένειες όπως ο π.χ. διαβήτης επιβαρύνουν την όλη κατάσταση). Επίσης η ουλίτιδα μπορεί να είναι εντοπισμένη σε κάποια περιοχή ή να επεκτείνεται σε όλα τα ούλα.

Τι είναι η πέτρα (μικροβιακή πλάκα);

Η πέτρα ή μικροβιακή πλάκα είναι μια μάζα από μικρόβια και υπολείμματα τροφών και μικροβίων προσκολλημένα αρχικά χαλαρά πάνω στα δόντια. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού της αφαιρείται σχετικά εύκολα με το προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών. Με την πάροδο του χρόνου όμως διάφορα άλατα από το σάλιο προσκολλώνται σ’ αυτή με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μια σκληρή επιφάνεια πολύ δυνατά στερεωμένη πάνω στα δόντια που δεν απομακρύνεται πλέον με το βούρτσισμα.

Πρόληψη

Η ουλίτιδα μπορεί να προληφθεί πολύ εύκολα με την καλή στοματική υγιεινή, τη σωστή διατροφή, την αντικατάσταση των κακότεχνων οδοντιατρικών εργασιών και τον καθαρισμό της πέτρας 2 φορές τον χρόνο από τον οδοντίατρο.

Κλινική εικόνα

Τα ούλα από ρόδινα που είναι φυσιολογικά, φαίνονται κόκκινα, διογκωμένα ενώ το σχήμα τους γίνεται ακανόνιστο. Πολλές φορές υποχωρούν σε σχέση με τα δόντια (υφίζηση) και αιμορραγούν κατά το φαγητό ή στο πλύσιμο των δοντιών. Τα παραπάνω συμπτώματα είναι πάντοτε ανάλογα της βαρύτητας της κατάστασης. Η αιμορραγία πάντως αποτελεί το πιο φανερό σημάδι ότι έχουμε ουλίτιδα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ουλίτιδας γίνεται εύκολα με βάση την κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Με την σωστή συνεργασία ασθενή και οδοντίατρου η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα. Ο οδοντίατρος θα απομακρύνει ή θα περιορίσει κάθε ερεθιστικό παράγοντα που επιδρά στα ούλα και θα ενημερώσει τον ασθενή για την πρωταρχική σημασία της στοματικής υγιεινής (πλύσιμο των δοντιών) και για το πώς πρέπει αυτή να γίνεται. Ο ασθενής από την μεριά του τηρώντας πιστά τους κανόνες υγιεινής και επισκεπτόμενος τον οδοντίατρο 2 φορές τον χρόνο εξασφαλίζει στον εαυτό του υγιή ούλα για μια ζωή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.